海水領域 SeaFishZone

查看: 61623|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

浸糧一問   [複製鏈接]

樓主
有人話浸糧可以引魚食糧糧,浸糧用咩浸,係咪指用氨基酸浸?

2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

沙發
可以係氨基酸,或者蒜汁(自家製或者買現貨都得)。

板凳
有咩牌子氨基酸可用?
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

地板

老牌子,多人用應該都係佢:

Brightwell Aquatics, MaxAmino

浸完糧再直接落主缸?落完糧有冇咩要注意

BRIGHTWELL GARLIC POWER 大蒜素
呢隻有冇聽過?

tina_leung424 發表於 2017-8-24 22:26
浸完糧再直接落主缸?落完糧有冇咩要注意

無咩要注意,不過講明係浸糧,唔好貪心落咁多,幾滴整濕啲糧就夠,再多啲糧吸唔晒,落缸沖走晒啲魚食唔到都係嘥料。浸o既主要係乾糧,冰鮮糧濕納納,浸嘜鬼吖,唔好嘥料。
更加唔好直車落缸,浪費兼易壞水(珊瑚缸尤其要注意)。
我個人都唔主張餐餐加料,食到啲魚咀刁晒就麻煩。

tina_leung424 發表於 2017-8-24 22:42
BRIGHTWELL GARLIC POWER 大蒜素
呢隻有冇聽過?

無留意過Brightwell有蒜汁,自己用同見都係Seachem o o個隻多。
不過無咩所謂啦,咪又係蒜汁,要陣味引啲魚之嘛,我唔信平貴會有咩分別。反而可以就買細支啲,我覺得開左擺得耐走味會影響效果。
再唔係自己o係屋企搵半粒蒜頭盅爛佢撈糧咪仲靚,夠晒新鮮。

小魚毛 發表於 2017-8-24 23:20
無留意過Brightwell有蒜汁,自己用同見都係Seachem o o個隻多。
不過無咩所謂啦,咪又係蒜汁,要陣味引& ...

請問蒜汁自己整, 是不是好像你這樣講, 將粒蒜頭整爛再浸水, 之後拿乾糧放落這些水去浸就做出那些效果, 再去餵魚就可以?

wing123 發表於 2017-8-25 09:59
請問蒜汁自己整, 是不是好像你這樣講, 將粒蒜頭整爛再浸水, 之後拿乾糧放落這些水去浸就做出那些效果, 再 ...

其實蒜頭本身o既汁液唔多,你唔容易榨出一滴滴汁出呢。不過其實撈糧都係幾滴就夠,所以你可以就咁將蒜頭剁爛成蓉,直接撈落啲乾糧到就得,因為蒜肉啲魚一樣有興趣,唔需要特登榨汁或者隔渣咁麻煩。

小魚毛 發表於 2017-8-25 22:33
其實蒜頭本身o既汁液唔多,你唔容易榨出一滴滴汁出呢。不過其實撈糧都係幾滴就夠,所以你可以就咁將蒜頭剁 ...

明白,謝謝你😀