海水領域 SeaFishZone

查看: 7707|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

請問可以點做,新手 [複製鏈接]

樓主
開缸到今,四星期,
第三日買藍魔,
第六日買了小丑&碟魚,,
全部開口,看來没事,
約15日到,小丑&碟魚,
腮則面的鯕出現白色物體,
也不停開合口,兩日後死了.
請問是細菌嗎,要如何做,

藍魔到現在都没事
想請問換水是不可以的嗎
賣葯鋪頭老闆叫我不要換水,
我每三四日换20%水,是否不用換,換了反而不好????

沙發

落魚第一日計,14天no2升到上最高,死魚係正常 , 開缸前請詳細了解硝化細菌n-cycle 運作,開缸要先養好硝化細菌,最好就用一至兩條麼魚,等待運作20-28天,硝化細菌需要魚屎作起動,當no2於14天達到最高時,日後就會轉化成no3 ,  no2>>no3 轉化就依靠硝化細菌運作n-cycle....

爬完文你就會明, 一開缸落藍魔就可以,日後再加小丑吧
http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1

板凳
依家你個缸就擁有容納一條魚既硝化細菌,慢慢加一條番茄或小丑吧,然後14天再加一條魚,
魚缸不用落任何藥,只是沒有足夠硝化細菌導致魚類中no2死亡。
換水只會減慢n-cycle 運作,出啡台代表no3濃度高,換1/5水(如細缸) , 如大缸就換1/3水,每兩、三星期或一個月一次便可

地板
如果你近屯門,我送晒給你開缸
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=91277

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

arfaifai 發表於 2017-9-18 16:17
如果你近屯門,我送晒給你開缸
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=91277

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

一日記之曰:等
暫時停賽

arfaifai 發表於 2017-9-18 16:09
落魚第一日計,14天no2升到上最高,死魚係正常 , 開缸前請詳細了解硝化細菌n-cycle 運作,開缸要先養好硝化 ...

謝謝ARFAIFAI,不近啊!多謝你的好意
那我再等多一星期,之後加一條魚
還有請問一下這支有什麼功用,
老闆叫我買

有什用功用

有什用功用

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

銅藥醫白點用
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

faiwong 發表於 2017-9-18 21:36
銅藥醫白點用

謝謝FAIWONG
本來想等多一星期先買一條魚,
點知老婆去左買條綠麼回來,
佢話得藍魔自己咁悶
希望無事啦

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

king002003 發表於 2017-9-21 11:26
謝謝FAIWONG
本來想等多一星期先買一條魚,
點知老婆去左買條綠麼回來,

你新開缸可參考以下文章,對你應該有幫助的。

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=40071&extra=page%3D1

綠麼 ??  應該係青魔黎,都可以,不過青魔容易爆身

king002003 發表於 2017-9-18 21:16
謝謝ARFAIFAI,不近啊!多謝你的好意
那我再等多一星期,之後加一條魚
還有請問一下這支有什麼功用,

pointex 銅藥,醫白點用 ,
新開缸未夠硝化細菌,水質唔好,爆no2、no3 ,爆白點死魚係正常,唔需要落藥
硝化細菌足夠的話,自然會水質好,白點自然無...

arfaifai 發表於 2017-9-21 12:58
pointex 銅藥,醫白點用 ,
新開缸未夠硝化細菌,水質唔好,爆no2、no3 ,爆白點死魚係正常,唔需要落藥 ...

白點我還以為主因是温差先有,
厡來爆no2、no3 也會_
增長智識了

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

水質未定要等
有冇買NO2測試濟啊?
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2017-9-22 18:22
水質未定要等
有冇買NO2測試濟啊?

没有!是如何的,有推介嗎

faiwong 發表於 2017-9-21 12:01
你新開缸可參考以下文章,對你應該有幫助的。

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread& ...

看了!謝謝
請問一下,見有D人話
新魚要  (過淡)  是指什麼
Q缸又是什麼,是指細缸分開養嗎?

青魔看來不行了,己分開,只是兩天
好在藍魔還很健康,開缸到今還没出事

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

king002003 發表於 2017-9-23 01:02
没有!是如何的,有推介嗎

冇推介
開缸時用、之後都冇用
都係去魚街卡奇買炸
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2017-9-24 09:30
冇推介
開缸時用、之後都冇用
都係去魚街卡奇買炸

過淡水

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

king002003 發表於 2017-9-23 01:11
看了!謝謝
請問一下,見有D人話
新魚要  (過淡)  是指什麼

1。過淡是新返魚落缸前或有魚眼朦時做,睇下有冇UFO蟲在魚身。
2。Q缸設備與主缸大致相同,將新魚於Q缸飼養2-3星期睇下有無問題,有問題才對症下藥。

faiwong 發表於 2017-9-25 11:57
1。過淡是新返魚落缸前或有魚眼朦時做,睇下有冇UFO蟲在魚身。
2。Q缸設備與主缸大致相同,將新魚於Q ...

謝謝啊!
請問
過淡
要多小時間,一天?還是幾小時,不會有問題嗎?咸魚,放在淡水中!!