海水領域 SeaFishZone

查看: 7759|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

請問可以點做,新手 [複製鏈接]

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

樓主
arfaifai 發表於 2017-9-18 16:17
如果你近屯門,我送晒給你開缸
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=91277

18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

沙發
銅藥醫白點用
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

板凳
king002003 發表於 2017-9-21 11:26
謝謝FAIWONG
本來想等多一星期先買一條魚,
點知老婆去左買條綠麼回來,

你新開缸可參考以下文章,對你應該有幫助的。

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=40071&extra=page%3D1

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

地板
king002003 發表於 2017-9-23 01:11
看了!謝謝
請問一下,見有D人話
新魚要  (過淡)  是指什麼

1。過淡是新返魚落缸前或有魚眼朦時做,睇下有冇UFO蟲在魚身。
2。Q缸設備與主缸大致相同,將新魚於Q缸飼養2-3星期睇下有無問題,有問題才對症下藥。

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

king002003 發表於 2017-9-25 14:18
謝謝啊!
請問
過淡

無事我唔會隨便過淡,要過就睇魚的壯態及大小過淡水,每次上限 約3分鐘左右 ,注意一定要在場睇住條魚,如第一次過淡有野跌出來時,你要待第二日再重複動作,直至冇野跌出為止。