請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: king002003

請問可以點做,新手 [複製鏈接]

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

king002003 發表於 2017-9-25 14:18
謝謝啊!
請問
過淡

無事我唔會隨便過淡,要過就睇魚的壯態及大小過淡水,每次上限 約3分鐘左右 ,注意一定要在場睇住條魚,如第一次過淡有野跌出來時,你要待第二日再重複動作,直至冇野跌出為止。
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

king002003 發表於 2017-9-25 14:18
謝謝啊!
請問
過淡

唔好以為過淡係萬能
過淡靜係殺體外寄生蟲

返工冬眠放工失蹤善良熊

faiwong 發表於 2017-9-25 15:51
無事我唔會隨便過淡,要過就睇魚的壯態及大小過淡水,每次上限 約3分鐘左右 ,注意一定要在場睇住條魚,如 ...

謝謝指點

又過了五天,今天買了條$10的小魚,陪下條藍魔,希望今次成功不再死魚

多謝,各師兄指點,無再死魚了. 現在成功養到,

king002003 發表於 2017-10-9 10:28
多謝,各師兄指點,無再死魚了. 現在成功養到,

師兄我都分享一下
我都剛剛開缸1個月.有條金線吊.養左2星期.前日魚街x洋.

買左條蝶魚擺入邊.第二日金線吊僵死左.都唔知點解

n-cycle可能未得,
兩星期同我第一次死魚時間差不多,
我差不多兩個月先無再死魚.
等下.......我估死一條就加返一條
藍魔好強,又幾靚,買佢

其他不敢比意見.加油