海水領域 SeaFishZone

查看: 5460|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

FOT 轉 RT - 魚 和 SPS 混養 [複製鏈接]

樓主
請教把FOT 轉RT 做法:

為免有潛在白點虫, (先前FOT曾有白點和落過藥)
希望殺死所有病毒, 想了以下方法-

1. 用淡水浸缸24小時, 包括沙, 石, 生物環 和 磚, 再過清水,
2. 重新開鹽
3. 落硝化菌
4. 養水約十四天
5. 各數據正常, 可先落珊瑚, 再續一加魚...

以上處理正確 可行嗎?有什麼不足?
多謝指教!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
舊魚缸落過藥的話,玻璃膠都已經吸左唔少藥
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
之前我個化氮就浸白醋加水,浸一晚就可以用番
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
師兄,早個幾前我都是fot轉rt,都問過同樣問題有師兄教:濾材用雙氧水洗
器材用冰醋酸洗
缸用清水沖洗
我的做法:濾材全換,洗缸,裝回過濾入水行1日,
    全換水,再入水行半日再全換,再行半日,
     洗缸再全換,入水教鹽,行水在過濾槽度放包吸銅棉
兩日後入生物石與濾材
暫時個幾月D珊瑚都ok
以上只是分享,俾你參考下,希望幫到你
若你想睇成果可以pm留電,我whatsapp D相與片俾你睇下

ybkwok 發表於 2017-10-27 18:46
之前我個化氮就浸白醋加水,浸一晚就可以用番

收到,謝!

9700864 發表於 2017-10-27 21:09
師兄,早個幾前我都是fot轉rt,都問過同樣問題有師兄教:濾材用雙氧水洗
器材用冰醋酸洗
缸用清水沖洗

多謝分享!請問師兄第幾日開始落珊瑚,有冇落魚?

落左石因趕清位第二日就搬左細缸D珊瑚上大缸,不過都係粗野,所以由得佢

乜RT缸用生物環既咩!! 咩玩法?

火紅的蕃茄 發表於 2017-10-30 15:52
乜RT缸用生物環既咩!! 咩玩法?

好多珊瑚魚友都有用生物環,只是較少量,唔好咁大驚小怪。

arfaifai 發表於 2017-11-9 18:07
好多珊瑚魚友都有用生物環,只是較少量,唔好咁大驚小怪。

原來如此, 養左10幾年未聽過, 所以大驚小怪, 唔好意思!!!