海水領域 SeaFishZone

樓主: joetang
打印 上一主題 下一主題

希望有人比意見~想造個珊瑚缸~ [複製鏈接]

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你比多少少資料,
魚缸點放,那方靠牆,那方主要望景?

岩岩畫左個簡單既圖~~D個係一半既廳~~另一半飯廳~~

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

joetang 發表於 2012-8-16 23:50
岩岩畫左個簡單既圖~~D個係一半既廳~~另一半飯廳~~

睇你張擺位圖紙, 問題:
1) 水冷會產生熱氣, 梳化位會熱同焗, 小心~
2) 梳化同魚缸柜實際距離是幾多?
3) 你會選擇向大門位置 / 梳化位置做維護?
4) 付近有電制位?!

1398killer 發表於 2012-8-17 14:19
睇你張擺位圖紙, 問題:
1) 水冷會產生熱氣, 梳化位會熱同焗, 小心~
2) 梳化同魚缸柜實際距離是幾多?

我都有諗過熱力問題!所以我想水冷放門口方向!電箱係梳化果邊!
魚缸同梳化都有8至9尺!
魚缸後面有電制!
唔該

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

當你水冷放左側,
30" 闊 * 36"深.

估計你個沙缸尺寸大既是: 27" * 33",
LPS 要放器材: Skimmer, 4500L/H water pump, 1200L/H cooler pump, carbon + rowa / NP reactor.
都幾多野~

1398killer 發表於 2012-8-17 15:16
當你水冷放左側,
30" 闊 * 36"深.

沙缸應該冇咁大!因為我仲有儲水缸!同埋右邊有電箱!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

joetang 發表於 2012-8-17 15:50
沙缸應該冇咁大!因為我仲有儲水缸!同埋右邊有電箱!

如果你真係要放晒我講呢炸器材,
補水缸應該會幾細下,
你套缸大既360L 水,
要補大既20L 已足夠.

電箱又要計下位,
2組6位拖板走唔甩,
電箱深度起碼要 4"....

我都預計左6吋!咁可能浪費左d位!因為我想放埋滴定同浪控!
我考慮緊缸底出水定缸頂出!
缸底出我怕用耐左會爆水!會唔會唔耐用呢?
如果露喉缸頂出好似唔太美觀因為我冇做櫃帽!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

joetang 發表於 2012-8-17 18:59
我都預計左6吋!咁可能浪費左d位!因為我想放埋滴定同浪控!
我考慮緊缸底出水定缸頂出!
缸底出我怕用耐 ...

缸底惟一好處係冇灰喉見,不過一定要用靚止回閥。
同埋要定期拆出黎洗下塊皮。

電箱不如做在缸正面。 (當然有門啦)
左側放水冷。
右側放沙缸。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

你預計好有幾多硬件,再去度位會好d,
而家左惗右想,
有排攪。

知道!唔該曬