海水領域 SeaFishZone

查看: 19028|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

上水泵 [複製鏈接]

樓主
PJ11000意大利貨好力但係好嘈(屋企人可能會投訴).--我用過一年,就交易廣場放出去.(可考慮)
W字頭A/C10000,D/C10000.近期大墳廣告泵,
加拿大牌子(大陸貨)初期可能好.大陸貨通常2-3年後會有問題.
(但此泵不敢說太多因未用過,將來再開魚缸都不會考慮)
本人意見買"德國貨"好過"大陸貨".
因質量好參差不齊.

沙發
本人最後一個魚缸36"X20"30"用EHEIM1262吹水面.(感覺OK,)
如再開魚缸都會用此泵.(因十年八年都唔洗換泵)
如好相似你500升魚缸,我會用兩個1262,兩個六分上水,一個吋二落水.
左;右兩邊各一個六分出水.
包冇泵聲.
此為個人意見.

板凳
6分上水;1吋落水.
EHEIM1262 =3400L
流量大的泵,要配合沙缸上水空間,如不配合好容易抽亁.
到時不斷加水在上水位.停泵時有機會滿瀉.
自已行量.
NEWJET6000,(怕唔怕抽亁)
你魚缸得35"
沙缸最多米30"X16"水位最多15-16".
上泵位最多米12"-14".
**我沙缸28"分兩倉,14"長X16"闊X14"高.用EHEIM才剛好控制到水位.**
**我初頭用過AB6000L泵都抽亁水,所以要換.**
**看看其它魚友比你我意見後,自已行量,不要浪費金錢.**

地板
可以做吋二,但太快上,太快落.
過濾得到嗎?
自已行量或請教魚友.
本人比較喜歡慢上慢落.
各有各的方法.