請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 18894|回復: 53

上水泵 [複製鏈接]

lwaki 40rx…夠唔夠力推一個35X20X30概滴漏缸,二個又會唔會勁過頭
因為朋友比左二個我,買過一個內置又好貴……點好呢
好似好少師兄會用外置上水

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

之前, 要用泵既選舉不多,
後黎內置出晒大馬力水泵,
好多人都轉回內置,
1) 減少嘈音.
2) 省電.
3) 減低漏水風險.

1398killer 發表於 2012-8-20 16:47
之前, 要用泵既選舉不多,
後黎內置出晒大馬力水泵,
好多人都轉回內置,

師兄有咩好建議…唔該曬

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

3XX L 水,

NEWJET - 4500, 6000.
WAVELINE AC PUMP 5000.

lwaki rx model 嘅泵過時㗎啦,耗電量高,又嘈!! 而家啲魚友多數喺用內置大馬力上水泵,又或者喺 DC 泵.

1398killer 發表於 2012-8-20 17:50
3XX L 水,

NEWJET - 4500, 6000.

唔該師兄。

boar36 發表於 2012-8-20 20:32
lwaki rx model 嘅泵過時㗎啦,耗電量高,又嘈!! 而家啲魚友多數喺用內置大馬力 ...

唔該師兄。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

少少意見,不喜勿插。

用上水泵,
要求只會儘大而不過份。
水循環流量大概是主缸水量 15~20倍。

基本上行泵一定行足個泵既力水,
(吾同化氮,用黎較位)
而不會減弱個泵力水。

新手一名,好多都唔了解,多謝都黎唔切…
好多謝師兄既意見,同埋師兄係咪建議我買過另外一個上水泵呀?
如果整多幾個出水口,個泵係咪要買大少少?
到時咪唔洗再買做流泵,uv燈有無用,真的殺到菌
唔該師兄

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

用newjet6000,
開雙咀。

uv對於fot,絕對有效,
不過要合 watt 數及water flow要求。

1398killer 發表於 2012-8-21 00:19
用newjet6000,
開雙咀。

開雙咀,係唔係兩個出水口呀??

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

係,不過吾好用鴨咀,好頂水丫。

明白…………

小飛 發表於 2012-8-21 10:45
同意! 20倍係最好選擇!
曾有魚友話愈大愈好, 係錯的!

唔該師兄既意見

500L水用多大呢,是不是20倍,10000L上水泵呢
A/C10000,D/C10000得唔得呀?
PJ11000係咪唔好呀
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

PJ11000意大利貨好力但係好嘈(屋企人可能會投訴).--我用過一年,就交易廣場放出去.(可考慮)
W字頭A/C10000,D/C10000.近期大墳廣告泵,
加拿大牌子(大陸貨)初期可能好.大陸貨通常2-3年後會有問題.
(但此泵不敢說太多因未用過,將來再開魚缸都不會考慮)
本人意見買"德國貨"好過"大陸貨".
因質量好參差不齊.

本人最後一個魚缸36"X20"30"用EHEIM1262吹水面.(感覺OK,)
如再開魚缸都會用此泵.(因十年八年都唔洗換泵)
如好相似你500升魚缸,我會用兩個1262,兩個六分上水,一個吋二落水.
左;右兩邊各一個六分出水.
包冇泵聲.
此為個人意見.

1398killer 發表於 2012-8-20 22:17
少少意見,不喜勿插。

用上水泵,

你話我呀, 我係屎返 11000 泵行 6000

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

好一個爸爸 發表於 2012-8-22 12:28
你話我呀, 我係屎返 11000 泵行 6000

死佬,

你認就得啦, 我費事開名丫,哈哈哈 ~~~