海水領域 SeaFishZone

查看: 9468|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

問問皮革 [複製鏈接]

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主

借問聲各ching,呢件皮革算唔算健康?

一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

沙發
白晒
師兄行豆?

最佳新人 活躍會員 熱心會員

板凳
1星期唔去魚街得唔得

地板
license 發表於 2012-8-21 00:12
白晒
師兄行豆?

師兄,我都想知
唔行豆的話
應該要點 ~? 我D 皮革都白白地

我自己行豆但對皮革完全沒影响 (新加和舊的都無事)
個人經驗加豆一定要慢....我600L水, 由100ml豆開始, 慢慢加到400ml豆, 用左差不多2個月....真係好慢!
現在一直keep 400ml豆都一段時間....都ok keep 到NO3 = 0.....D 皮就一直都無事.

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

pat_shiu 發表於 2012-8-21 11:21
我自己行豆但對皮革完全沒影响 (新加和舊的都無事)
個人經驗加豆一定要慢....我600L水, 由100ml豆開 ...

學到野鳥)))

1398killer 發表於 2012-8-21 11:22
學到野鳥)))

ching, 我都要去你度偷吓師先, 但你個缸去到16版啦!! 重要等幾耐啊???

PS - 我個缸相對用豆量唔多 (一般 1L 水 : 1ml 豆)....應該係因為我重有一個草缸幫手.
總之慢慢加, 加完一次最少等7-10日才test NO3, 如果重有NO3 就再加.......一直重複直至NO3=0 就停. (所以豆的份量每個缸都唔一樣, 要自已慢慢 test 出個份量)
重有如果個缸Loading有"大"變化, 就要再加 or 減 個份量啦!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

唔夠光走左色
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

剛放完淡水, 你都知RO 機..................幾快架啦~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我行豆都冇乜問題,問題係落豆要慢和不雖咁足就得了 !

1398killer 發表於 2012-8-21 12:25
剛放完淡水, 你都知RO 機..................幾快架啦~

用蒸餾水開啦, 唔洗等!!!!

論壇元老

~~心無罣礙~~

我只係一個好普通FOT缸,乜都冇,
買返黎時係帶啡,除左走色之外,會唔會瓜?
一個人的快樂...

論壇元老

~~心無罣礙~~

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-21 12:25
唔夠光走左色

你粒皮革俾我玩到走晒色。
一個人的快樂...

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

係我比你果粒
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

走左色点先可以養返D色出尼

管理員

我係新手

dickytam 發表於 2012-8-21 18:20
走左色点先可以養返D色出尼

加珊瑚增色素同維他命

moomineric 發表於 2012-8-21 10:10
師兄,我都想知
唔行豆的話
應該要點 ~? 我D 皮革都白白地

上面班大師兄已經講晒
加上我好好彩未遇過呢個問題

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2012-8-21 18:08
係我比你果粒

河管傷心淚流成河

論壇元老

~~心無罣礙~~