海水領域 SeaFishZone

查看: 9542|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

問問皮革 [複製鏈接]

樓主
我自己行豆但對皮革完全沒影响 (新加和舊的都無事)
個人經驗加豆一定要慢....我600L水, 由100ml豆開始, 慢慢加到400ml豆, 用左差不多2個月....真係好慢!
現在一直keep 400ml豆都一段時間....都ok keep 到NO3 = 0.....D 皮就一直都無事.

沙發
1398killer 發表於 2012-8-21 11:22
學到野鳥)))

ching, 我都要去你度偷吓師先, 但你個缸去到16版啦!! 重要等幾耐啊???

PS - 我個缸相對用豆量唔多 (一般 1L 水 : 1ml 豆)....應該係因為我重有一個草缸幫手.
總之慢慢加, 加完一次最少等7-10日才test NO3, 如果重有NO3 就再加.......一直重複直至NO3=0 就停. (所以豆的份量每個缸都唔一樣, 要自已慢慢 test 出個份量)
重有如果個缸Loading有"大"變化, 就要再加 or 減 個份量啦!

板凳
1398killer 發表於 2012-8-21 12:25
剛放完淡水, 你都知RO 機..................幾快架啦~

用蒸餾水開啦, 唔洗等!!!!