海水領域 SeaFishZone

查看: 7088|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

新手一問 - 仙魚   [複製鏈接]

論壇元老

樓主
想請教師兄, 36" FOT 只養仙魚, 以易養度及惡死度而排序, 是否正確

先 : 馬鞍 , 藍面 , 澳洲仙 , 藍咀

中 : 珠仙 , 檸檬 , 耳斑 , 灰仙 , 法仙

後 : 皇帝 , 藍仙 , 太后

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員

板凳
我估籃面養定咗都幾惡。

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
每條魚都唔同,就算同種(例如皇帝,兩條都可能其中一條惡另一條唔惡)
所以無一定既入缸次序
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

條條魚唔同性格
我入藍仙先,之後入灰
都冇事
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我就入一棟先, 後入藍咀....................XX仙都冇事

其實養魚, 入魚, 換水等等, 係冇話咁樣啱, 又或者咁樣唔啱, 冇一定, 冇定率.
正所謂, 條條大路通羅馬, 慢慢試吓加魚, 西魚, 放魚後又西過, 好快就由新手變高手
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我條灰仙,用左兩個月時間,今晚終於成功入缸!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員

同樣大小,我條大后都唔夠法仙打啦,入缸無一先後次序、條魚入主缸前,我會放佢地一齊係個箱仔觀察下邊隻好打D,最惡果留最後先入主缸

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

首先要對付白尾,藍仙,最後係條法仙!衝破一關又一關,
咁樣就最有樂趣啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2012-8-23 00:29
我條灰仙,用左兩個月時間,今晚終於成功入缸!

兩個月已經好好, 我之前有條聖帝, 又西又放再西再放再....足足攪咗9個月先成功入缸.
而另一條美國鑽石魔, 前後西足兩年都唔得, 後尾送比人開缸
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:40
兩個月已經好好, 我之前有條聖帝, 又西又放再西再放再....足足攪咗9個月先成功入缸.
而另一 ...

如果最後係成功既話,咁就會特別開心
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

明哂, 都係唔想見到D魚打到傷哂, 多謝咁多位師兄

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

云海 發表於 2012-8-23 00:39
同樣大小,我條大后都唔夠法仙打啦,入缸無一先後次序、條魚入主缸前,我會放佢地一齊係個箱仔觀察下邊隻好 ...

我既難度係要將條2寸半灰仙,入缸,應付條養定左既4寸半法仔
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

pc39dkk 發表於 2012-8-23 00:45
明哂, 都係唔想見到D魚打到傷哂, 多謝咁多位師兄

無話邊種入先,邊種入後,一定要𥄫到實,一打就西開,
邊條打人就西邊條,弱者養定左都變強者啦?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2012-8-23 00:50
無話邊種入先,邊種入後,一定要𥄫到實,一打就西開,
邊條打人就西邊條,弱者養定左都變強者啦? ...

agreed

又或者一次過集齊D魚, 一齊車落缸應該都得

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:53
agreed

我都試過,一次過入十條黑背心,何其壯觀
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2012-8-23 01:01
我都試過,一次過入十條黑背心,何其壯觀

我就將D BB仙, 一齊車落缸

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:27
我就入一棟先, 後入藍咀....................XX仙都冇事

其實養魚, 入魚, 換水等等, 係冇話咁樣&#21 ...

呢啲就係養魚既樂趣喔

Lewis_Lo 發表於 2012-8-23 00:40
而另一 ...

西開d惡魚目的係咪等d惡魚收歛下?
通常西開幾耐會再放落主缸試試?
我試過想西開條黃尾藍魔, 但捉來捉去都捉唔到, 佢成日呢埋係d器材位度, ching有冇好計?

我有條火公好惡死。。我都想試下睇得唔得
一個星期唔買魚我真係唔得