海水領域 SeaFishZone

查看: 25669|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

小形滴漏 [複製鏈接]

樓主
睇水位,停泵時隨時底缸會爆滿,要買定地拖…

沙發
Pongyeung 發表於 2017-12-20 16:36
https://youtu.be/mIbI7Vs7DOw

短片中既魚缸呎吋,與上圖不同…
第一,18寸缸用300L上水泵,夠嗎?1000L以上係基本!
第二,假設增大上水泵,尾倉抽水快導致乾泵,要加多d水的話,停泵時就會滿瀉。
第三,尾倉細儲水量太少,水蒸發量大,水位急降快,每天都要加水,否則過兩天就可能會乾塘燒泵,冬天開暖管時就更加明顯!
第四,無預留空間放暖管及化氮,設計上依養淡水魚規格!
養魚設備係長時期應用,取決實而不華,魚街好多迷你套缸Display可以養珊瑚,你認為真係可以維持長時間嗎?
亞加力膠缸,售價一定比用玻璃貴…

板凳
Pongyeung 發表於 2017-12-21 15:29
第一, 我又冇話用幾多L上水泵
第二, 我就係買咗好多地拖未有機會用
第三, 個倉係得咁細,你想 ...

買咁多地拖,都要等停泵才有機會用喎,我只是講出潛在風險,你可能係老手當然唔怕拖地啦…
而且又真係想知你個缸行為多L泵喎,反正擺出來分享,不如貼既你個缸既日常運作,係唔係真係養到魚先講啦…不過賣缸既人通常都識養魚既…除非唔係