海水領域 SeaFishZone

查看: 9963|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

岩岩訂左缸但好似買錯上水泵,請師兄幫忙解困。 [複製鏈接]

樓主

今日訂左缸,44”*13"*22”  見水20寸   用左10”做側濾,                                                                                                                                                                                                                     側濾上下梳水,第一倉化淡10"*8”二倉上水 10”*5"
上水泵買左nj3000,我見其他師兄用真滴漏缸都係用nj4500,其實我應該用1700定3000比較適合?仲有我兩個倉咁間法好唔好?二倉洗唔洗間細d?化淡買左bm crave5,後日佢地就開工起缸 ,聽日唔改就冇得改了。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發

上落水幾大?
幾多個出水咀。
有冇圖紙睇下,

尾倉太細,
到時修補水會好密。

板凳

圖我俾埋玻璃舖
一個出水口,尾倉我諗冇得再大d,個化淡最少要8寸*8寸,咁個上水泵洗唔洗換個細d既nj1700?而家個nj3000有得較大細,如果得較細d會唔會易壞泵?梳水口闊8寸,出水冇問幾多寸,店家幫我駁喉到另一邊出水,多謝師兄解答。
尾倉如果太細,或者有冇雖需要把側濾尺寸加大?例如用12寸做側濾,主缸空間變成32寸?這樣...第一次訂造魚缸乜都唔識

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
newjet 3000 比得你調較,就冇咁易壞,
但得一個出水,會吾會少左d??
冇需要轉1700, 計埋揚程好弱雞。

尾倉大細,同主缸水槽冇關係,
問題係上水,落水是否平衡?!

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

nj3000應該ok
我之前24"背滴兩出水用ab3000
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

咁我唔改了,我係x利訂,平唔平衡我真係唔識,都係聽到評價唔錯所以去果度訂,我睇過佢門口造好左果d缸d喉好似都幾闊,同個nj3000出水好似差唔多闊,咁等個缸造好試下自己加多個出水口唔知得唔得,一個星期有得攞缸了,多謝兩位大師兄解答

5日就有缸攞真係快手

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

放到咁高既,
將來做維護咪好煩??

個櫃一半用左做鞋櫃所以咁高,而家有d後悔做咁高,不過以經係年半前造的櫃,以前個缸矮,而家真係高左好多
暫時玩fot都還好。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

AndyKT 發表於 2012-8-30 10:32
個櫃一半用左做鞋櫃所以咁高,而家有d後悔做咁高,不過以經係年半前造的櫃,以前個缸矮,而家真係高左好多{ ...

你呢款柜,
用夾板做... ??
REALLY ?!?!?!

傢俬舖訂造的,造價 $3200造果陣同佢講左上面放魚缸,舊櫃係蔗渣板,連個24吋都頂唔住,但係我唔知六分板係唔係真係夠力所以問下各位師兄意見

傢俬舖訂造的,造價 $3200造果陣同佢講左上面放魚缸,舊櫃係蔗渣板,連個24吋都頂唔住,但係我唔知六分板係唔係真係夠力所以問下各位師兄意見

好似有d危險

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

個櫃唔好試.好易瀨野.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

頭先加左水
如果木櫃要去邊度造先穩陣?

唔經唔覺運行左個半月,魚魚順利過渡細屋搬大屋

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我都係用36"側滴流, 兩倉, nj4500(先去水冷, 後出水), 暫時都ok, 不過點放設備就諗左好耐

我冇水冷不過化淡水位好難攪

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

俾啲心機啦!

AndyKT 發表於 2012-8-30 00:45
5日就有缸攞真係快手

CHING
你果兩支咩燈妮架?