請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6747|回復: 10

試下新Q魚方法 [複製鏈接]

首先,我依家有一個size18 18 18既q缸,約100升水!一般師兄一買完魚返屋企就,立即過淡!但其實好多時間師兄們一見到魚鋪有魚返,就立即9衝去買!魚剛到港已經驚魂未定!跟住立即係魚鋪轉水1次,有些魚鋪可能唔轉水!我當轉水啦,跟住就立即比人買左返屋企!仲要即過淡!其實咁過法,死魚真係唔出奇,我之前都係咁做, 除非條魚本身好強狀,唔係真係好似打機咁扣好多血!有見及此,我有檢疫缸同全set設備底下,我暫時唔會過淡住,照對水落檢疫缸先,先唔過淡睇下一星期條魚係咩環境,餵多些小糧,等佢強狀d!記住檢疫缸缸水要黎自大缸到,唔係就試唔到野!

主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

等14號4呎缸到,同埋舊魚係月底定哂水,之後出糧買魚,再開始呢個檢疫方法!到時再報告比大家聽!
主缸:48吋長x20吋闊x見水30吋(連沙缸677升水)魚:小丑魚:野生公子x1, 畢加索x1, 黑加索x1, 黑索雪印x1, 黑丑火公x1, 澳洲藍間新娘x1, 黑丑x1/吊魚:藍吊4吋,紫吊4.5吋x1, 紅海騎士6. 5吋/仙魚:澳洲仙5吋x1, 台灣紫月6.5吋x1, 藍面4.5吋,法仙5吋,藍仙3吋x1,阿拉伯3.5吋x1,火焰2.5吋x1/碟魚:關刀6吋x1,日蝕3吋x1

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

黎個方法、幾好
可以減小好多傷亡
返工冬眠放工失蹤善良熊

我諗呢個方法都幾穩陣,哈哈

極同意,Q魚很有用!
能有檢疫缸真好,我只得鹽桶進行AB大法(◐‿◑)

或者唔用檢疫缸同AB大法,可以用日本城膠箱大法,水量比AB桶多好多,AB桶正路有約20升水,膠箱最小可以有60升至80升容量,唔用洗返仲可以用黎裝衫

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

其實同一個Q缸分別係乜?
至於ab桶分法係每日換全部水,令到白點脫落後冇機會上寄生體,而且正常情況係唔會裝滿20升水,用大膠箱同q缸作用應該比較類似,並非代替ab桶方法,如兩個大箱每日互換,又只係大ab桶做法(我之前q8吋雞心就係咁做)。至於過淡問題,老手師兄們都講過唔好買返屋企即過淡,要養幾日等魚穩定有態先可以,我做法係一星期後過淡(如果冇態,基本上唔會買入)。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

魚苗 發表於 2018-4-8 08:30
其實同一個Q缸分別係乜?
至於ab桶分法係每日換全部水,令到白點脫落後冇機會上寄生體,而且正常情況係唔會 ...

唔知你既疑問係咪即係話,究竟膠箱同Q缸既分別係邊度?如果係呢樣野既話,分別都係同AB筒大法與Q缸用法既分別,都係同一個問題,其實!重點在於,靈活性,意思即是說,假設你有Q缸係度而且係長期行水既話,會比屋企炸型,長期使用多屋企既一個位置!。用呢點黎講,其實膠箱同ab桶係冇分別!咁點解我會話都用可以用膠箱大法先,因為用膠箱大法!可以1.放個濾桶或化氮,(唔係話AB桶唔可以,但只有20升空間較難放野)2.可以靈活拆除器材同箱,唔洗比人炸型. 3.膠箱水量比AB桶水量至小大兩倍,可以順延Q魚時換水既時間一至兩日

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

只係見你話用18吋立方缸做q缸係新q魚方法先有疑問,覺得方法同一般人用q缸冇分別,都係有新魚返嚟先用,冇魚會收埋。
至於一個大膠箱基本上作用唔同ab桶,ab桶係針對白點繁殖週期而考慮,非水量考慮,器材只需打氧同冬天暖管,大膠箱如兩日換一次水已經失左意義。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

明白!我標題打錯左,應該轉為實踐自己新q魚既方法同總結經驗!我自己q缸就長期行水,唔會收埋,會收埋係講日本城膠箱同AB桶方法。

有Q缸既好處 :上個月條紫月燒其加爛肉(咀)可以比你大家參考下!我係落tdc加上野黃粉:首先,我係Q缸落藥,缸水量100升。第一曰,落3份1包黃粉打大氣 。第2日見冇咩效,落TDC 20ml 即預防份量 第3日冇落藥,睇下冇加藥會咩環境。結果 第4日燒其嚴重惡化, 估計細菌感染嚴重,於是先換1半水,跟住再落重藥!即半包黃粉,同TDC 30ml 第5日都係冇加藥驚條魚唔受得。第6日病情受控 ,落藥減到TDC 20 ml 第7日換一半水,唔落黃粉,都係落tdc 20ml 第8,9,10日日相同做法!係第8日開始返生其,第10日好返哂!