海水領域 SeaFishZone

查看: 8574|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

請教買上泵流量選擇   [複製鏈接]

樓主
請問各位師兄師姐我個魚缸約(190L水.未計沙缸)
想請問各位如買上水泵一般應選購幾多L/H流量為標準.?

^_^

沙發
我諗5000L可以了

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
紅十字2000-2500/L

地板
視乎:
1) 養珊瑚??FOT??
2) 沙缸底至主缸頂高度幾多??底缸出水駁止回??
3) 上水喉呎寸..4分、6分、1寸,想1出2??

5000-6000L
(太后,湯臣,藍仙,火花B,美法,美灰,一幢仙,西澳洲仙,檸批,毛巾,金蝶,斜紋蝶,豹紋蝶,皇帝蝶,黃尾箭,雞心吊,藍吊,加州鱷,黑背心)

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你上水喉幾多吋.落水喉幾多吋啊
返工冬眠放工失蹤善良熊

我個缸長32吋-前後深度17吋-高22吋約190L水(未計沙缸)
因為缸櫃未到。上水喉大約6分 落水喉約1吋 半喉,因為唔知點解佢地設計上落水同用1條喉)

Teddyboy 發表於 2018-4-17 15:28
我個缸長32吋-前後深度17吋-高22吋約190L水(未計沙缸)
因為缸櫃未到。上水喉大約6分 落水喉約1吋 半喉, ...

上落同軸喉,落水有1寸半,實情得1寸,用4500L/H 泵都有機會落唔切...
這不是你想買那一個流量泵既問題,而係你可以既選擇流量既泵只有幾多流量而已....

我個缸400L都係用AB2000I,你自己諗諗,落水流太大會無好處,嘈都嘈死!
同意上面CHING講條喉可能唔夠流量!  如果我200L,我會用AB1000.

補充內容 (2018-4-17 16:50):
頂盡2000!

lcktemp 發表於 2018-4-17 16:39
我個缸400L都係用AB2000I,你自己諗諗,落水流太大會無好處,嘈都嘈死!
同意上面CHING講條喉可能唔夠流量 ...

落閘制,就會減水聲

收到’ 唔該晒各位””

咁我咪好誇張300L水用到8000上水泵!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

用大泵行細缸、
另一壞處系頂泵、
水泵加快打柴!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Teddyboy 發表於 2018-4-17 15:28
因為缸櫃未到。上水喉大約6分 落水喉約1吋 半喉, ...

改得到的話,造夠1吋上水,1吋半落水,就算4尺缸行9000~11000L都冇有怕

改唔到的話,行5000~6000L就啱了
暫時停賽

版主

初級新手水水熊

我個缸冇記錯ge話
上水4分.落水6分
行PJ7500L
返工冬眠放工失蹤善良熊

hmk 發表於 2018-4-17 17:56
咁我咪好誇張300L水用到8000上水泵!

你開玩笑啫,300Lx20倍=6000L/H

你用8000L/H啱到唔啱啦
暫時停賽

Teddy 發表於 2018-4-17 18:55
我個缸冇記錯ge話
上水4分.落水6分
行PJ7500L

照我所知,落水6分,牙咀內徑實得4分大…pj7500落得切,會唔會有其他,如要爬三呎上缸頂出水?或者舊泵開始無力呢?

我個缸冇記錯ge話
上水4分.落水6分
行PJ7500L

你個師傅果期有d手緊
暫時停賽

我個缸冇記錯ge話
上水4分.落水6分
行PJ7500L

你會唔會記錯左啊?好少會得單一條6分落水!