請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 6905|回復: 29

新手開Fto 缸,請問要買邊幾隻tester 呢? [複製鏈接]

如題,謝謝

其實fot要買試劑的話只買no2就足夠,我也是玩了半年,no2試劑也只用過兩次,如果問我直頭唔使用,養水時間足夠就可以養魚,必然的定律,日日測住也無用的,用最簡單的方法就是最好,配套設施做得好切忌心急,一步到位絕對不難,師兄你可以參考一下。

小漁民 發表於 2018-6-1 09:33
其實fot要買試劑的話只買no2就足夠,我也是玩了半年,no2試劑也只用過兩次,如果問我直頭唔使用,養水時間足 ...

謝回覆

還有ph

fs11 發表於 2018-6-1 10:00
還有ph

fs11 發表於 2018-6-1 10:00
還有ph

ph 控制係咪靠勤換水?thks

新缸新水ph唔會低的,但長遠計買一個電子ph錶也值得,500元以下,不如介紹一下自己魚缸的器材、容水量、過濾系統,其他師兄才能給更好的意見你吧。

小漁民 發表於 2018-6-1 13:04
新缸新水ph唔會低的,但長遠計買一個電子ph錶也值得,500元以下,不如介紹一下自己魚缸的器材、容水量、過濾 ...

各位師兄師姐,小弟硬件如下 :-
Screen Shot 2018-06-01 at 2.00.17 PM.png

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

咁細個缸,好高難度wo
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

阿峻 發表於 2018-6-1 16:46
咁細個缸,好高難度wo

明白水體小難control。所以都係諗住養幾條小丑+藍吊就滿足了
師兄有冇d比較啱新手養

買人工魚同二手魚會易搞好多
最緊要係唔好三心兩意,養魚就唔好又葵又蝦又螺又珊瑚,個個新手都想咁
通常d魚都會香完一條又一條

阿峻 發表於 2018-6-1 17:47
最緊要係唔好三心兩意,養魚就唔好又葵又蝦又螺又珊瑚,個個新手都想咁
通常 ...

明白, thks very much

ekips 發表於 2018-6-1 13:54
各位師兄師姐,小弟硬件如下 :-

你計錯數你係28,45L水先真呀,你不如用ph珠好過啦,都可以放到2L ph珠(如果係背滴得話放係入水倉倒,去水族魚老倒買1L$120散裝,旺角日本成信大廈),中間倉可以買一包珊瑚骨放落都得($13一包個隻)

kwan88a 發表於 2018-6-2 04:19
你計錯數你係28,45L水先真呀,你不如用ph珠好過啦,都可以放到2L ph珠(如果係背滴得話放係入水倉倒,去 ...

28.45先真= =

阿峻 發表於 2018-6-1 17:47
通常 ...

其實係魚街買返新魚最好Q14日,一係係你倒買就唔冼煩

ekips 發表於 2018-6-1 16:57
明白水體小難control。所以都係諗住養幾條小丑+藍吊就滿足了
師兄有冇d比較啱新手養

藍吊食片糧易開口,新魚要Q14日,要日日換水,新手藍吊你可能搞佢唔掂,係魚街買返來魚又要過淡水

kwan88a 發表於 2018-6-2 04:19
你計錯數你係28,45L水先真呀,你不如用ph珠好過啦,都可以放到2L ph珠(如果係背滴得話放係入水倉倒,去 ...

Thks,  下星期上去睇下先。

kwan88a 發表於 2018-6-2 04:30
28.45先真= =

我d 水無上到頂,所以係咁e 減小小L 數

kwan88a 發表於 2018-6-2 04:41
藍吊食片糧易開口,新魚要Q14日,要日日換水,新手藍吊你可能搞佢唔掂,係魚街買返來魚又要過淡水

其實刨過好多文都話魚街買魚好危險。師兄有無好店/賣家推介?細魚過淡水通常係咪3-5分鐘?浸浴期間要打大氣嗎?thks

kwan88a 發表於 2018-6-2 04:34
其實係魚街買返新魚最好Q14日,一係係你倒買就唔冼煩

14日其實係唔夠,我q最少1個月