海水領域 SeaFishZone

查看: 2349|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

開小型缸一問 [複製鏈接]

樓主
純粹問一下
如果只打算養兩條小丑魚
用20L魚缸
點樣設定可以成功養到?
一定要用化氮?
可以用純水+鹽再用鹽度計check就OK?
thx all

論壇元老

沙發
水喉水 + 鹽都得

勤力換水,一個掛濾都得

板凳
剛用一個大約15L缸試玩
用 red sea 鹽+power house環
10L水大約落350g鹽
但用鹽度計(Deep sea hydrometer)測都係得1.018
要額外比多成100g鹽先升到上1.020...
落左兩條黃尾藍魔
聽日會過個好d 既鹽度計

地板

樓主,玩鹹濕嘢o既魔力就係在於有太多o既選擇,無論係器材或者生物品種上都一樣咁花多眼亂,但係又有太多o既限制要遵守,所以做足功課,查清楚器材用法設定、了解生物o既習性、忍手唔好亂咁買嘢落缸,都係做鹹濕佬o既基本法。

你五日前至開Post話想開三四尺缸,而家又改玩20L缸仔,仲要一開缸就落魚,係咪心急又衝動咗啲?請做做功課,查o下咩叫N-cycle先,就明我點解話你衝動。

20L缸水量太少,好難維持水質穩定,再加上器材不足,對新手呢講仲難玩過一個100L缸。你或者慳咗錢喺硬件上,不過你會死多好多魚呢試器材配搭、設定,值唔值得呢?

化氮功能在於打走缸中o既有機廢物,亦可以增加缸水含氧量。配有合適化氮o既缸,大致可以每星期換20-30%水,無化氮o既缸,每日起碼要換30%水,如果飼養密度高就更加唔止呢個數。所以化氧可以維持水質穩定,你想唔用化氮,就要預每日花時間去換水,其實計翻啲鹽錢,好快就會cover翻條數,如果你堅持到落去,好快就會發覺唔用化氮係更奢侈o既做法。

同化氮一樣,好多器材都係幫你慳錢慳時間,或者減少傷亡,值唔值得投資就要睇o下你自己有幾多預算,睇o下自己想養咩嘢。所有嘢都應該係開缸前計清計楚,千祈唔好即興走去魚舖聽啲Sales亂點。

希望樓主唔好怪我潑冷水,放低你玩淡水o既經驗,由零開始重新學習,否則你只會嘥錢嘥時間行更多冤枉路。祝開缸成功。

小魚毛 發表於 2018-9-1 03:51
樓主,玩鹹濕嘢o既魔力就係在於有太多o既選擇,無論係器材或者生物品種上都一樣咁花多眼亂,但係又有 ...

先多謝寶貴意見
因為要到2019年2月左右先會搬去自己買既樓,到時候有地方就可以買個150L至200L既缸全力養咸水魚
宜家玩細缸(大約15L)主要想先試下入門,整缸只會養兩條黃尾藍魔+兩條小丑
N-cycle當然知道,先養菌,等爆NO2,之後NO3,大約一個月完成系統
早前係玩水晶蝦繁殖,水硬度之類都了解,但咸水要顧既野絕對多過淡水好多