海水領域 SeaFishZone

查看: 4929|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

魚街上樓舖 一問 [複製鏈接]

樓主
各位師兄, 本人是海水魚新手, 由玩了十幾年琶轉會玩咸野, 開缸不到3個月, 已遭到白點問題, 暫時已控制, 但有以下迷思, 望高手解答, 謝.  (以下文字有點長, 見諒).

我想知道, 魚街各樓上舖都係各師兄入魚的地方, 唔講一盆盆D新返魚,  我想說魚缸內D魚,  佢地點控制白點及檢疫問題?  因為佢地新返魚一定會賣剩或因無位置放等原因, 會唔夠7日或更少日子就直車落大缸(我見過由個盆就咁西落大缸), 無所謂正確檢疫就放大缸, 是否好大機會野到成缸都係白點虫或其他菌呢?  但我又見間間魚舖有D缸有D成個月賣唔去的魚好健康喎.
1.        請問買這些魚回家, 是否可以免檢疫. (因為條魚都放在他們的大缸兩三個星期, 就正如某家的馬鞍/炮彈, 某家的藍圈/圈帝, 我留意到它們真的留在魚舖很久了).
**先封後門:  我真係想吸收知識, 請指導,  望師兄唔好說一些:  你米賣黎試下唔檢疫直車落缸囉….,  
2.        如果以上魚都是會有白點虫, 那他們點控制唔爆出黎俾我地睇到呢, 唔通長期用銅藥 ?  還是一見魚有事就西走佢?
3.        題外話: 魚街魚舖係用鹽開水, 還是用厠所水加剎菌燈呢,  佢地差唔多成600/700或過千liter一個魚缸水, 用鹽米好貴? 抑或佢地好耐先換水, 那點控制水質呢 !

我明白在商言商, 佢地一定人有人路, 鼠有鼠路….,  各位大哥大姐不防說說意見, 謝.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
1.所有新魚都建議要做足撿疫程序
2.你要問魚店
3.魚街一般都用廁所水(咸水)
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
2 佢地5會理的! 所以系魚街買咸水魚亦要碰運氣

地板
謝兩位師兄意見。
真係玩咸野要好有耐性,

1.係要換水呀,最好吸魚缸底水就最好啦

1. 係魚鋪養得耐唔等如無白點,但至少唔係毒魚,無咁易死
2. 白點少事姐,同淡水白點唔同,無咁易死,FOT缸落銅藥一定搞掂
3. 一定廁所水

kwong1000 發表於 2018-11-7 09:36
1. 係魚鋪養得耐唔等如無白點,但至少唔係毒魚,無咁易死
2. 白點少事姐,同淡水白點唔同,無咁易死,FOT缸 ...

C兄,搭單問下。我係fot缸,一個月前左右幾條魚有白點,我落左一次銅藥後係得反條藍吊仲有白點,其他魚就好反。我隔日又再落一半分量銅藥,再隔日又落多一半分量銅藥,一共落左三次,條藍吊就好反。
但一個星期後條藍吊又生反白點。
想問每次隔日落銅藥前係咪應該都要換水?應該要落幾多次?定係不斷隔日換水?

新叮一號 發表於 2018-11-7 21:55
C兄,搭單問下。我係fot缸,一個月前左右幾條魚有白點,我落左一次銅藥後係得反條藍吊仲有白點,其他魚就 ...

落主缸前Q好魚就唔冼煩啦

kwan88a 發表於 2018-11-8 11:13
落主缸前Q好魚就唔冼煩啦

我知,但因地方有限冇Q缸。
想問落銅藥前係咪應該都要換水?應該要落幾多次?定係不斷隔日換水?

新叮一號 發表於 2018-11-8 11:32
想問落銅藥前係咪應該都要換水?應該要落幾多次?定係不斷隔日換水?

唔洗架你落完先換清曬蟲先換

新叮一號 發表於 2018-11-8 11:32

銅藥我都係5年前用過一次,我只記得要開暖管去到28度