海水領域 SeaFishZone

查看: 9668|回復: 30
打印 上一主題 下一主題

都唔知發生咩事?好灰........   [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
今日個仔生日,所以放假,例牌換水。同之前動作一樣,換1卅3~1卅4水,係廁所水,經兩濾樽。轉用厠所水大半年,相安無事,但自上午換水後,下午一回家,發覺籃面(約5~6吋)(約半年以上)、青魔x4(半年以上)、白腳斜紋碟(一年以上),一同暴斃,相當傷心!請問各師兄原因所在?註:小弟這半年內只加灰仙一條,缸約三十吋,我估計overload問題不大。而同一時間廁所水也供應18吋rt缸,珊瑚和魚都無問題。期待各師兄的教導、謝謝。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
咁奇怪,換水後fot死魚但rt無事 ?  
卄面咁粗生都...是否上次很久未換過水或厠所水有惡菌 ?

板凳
換水前有沒有做水質檢查,一般是測試鹹度及氣味,換水最好不超過20%,如果有沙底,最好加氣泵打氣,加水時要慢一點,天冷時要注意水溫,甚至要加暖管.師兄情況,是否換水後便出間,沒時間觀察魚兒換水後的反應,假如是新水問題,會立即見到魚兒呼吸異常,要立刻打氣.最後有沒有留意到出事魚兒的狀況,如打開鰓蓋或身上有否傷痕等異樣.

論壇元老

地板
Ching 海水魚生命無常,你無為太在意,照番你例牌咁做以經足夠,無為再搞柬搞西,更多既理論,高手高手高高手都會死魚。

習慣一星期換水一次,每次只檢查䶢度,經濾樽,然後直車入缸。直至現在,fot死剩8條魚,最大兩條都係4~5吋灰仙、紫月和一些魚毛,開始有些放棄的念頭

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

迷!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

tak_930 發表於 2012-11-6 12:44
習慣一星期換水一次,每次只檢查䶢度,經濾樽,然後直車入缸。直至現在,fot死剩8條魚,最大兩條都係 ...

大廈最近有冇停過水,洗過水井?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

1星期唔去魚街得唔得

論壇元老

RT換左幾多%水?

海水配水庫會加入(次氯酸鈉)
我都係用廁所水..起初直車入魚缸 或 珊瑚缸..發覺魚會氣喘(有些弱魚喘死埋)..珊瑚會有少少收縮

現時我用魚缸養水..底部舖設1"珊瑚骨養菌..行化氮(大量打出深啡色水)..次氯酸鈉經空氣會快速揮發(12小時)
大量換水都再無問題出現
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

論壇元老

黃嘴EN 發表於 2012-11-6 16:32
海水配水庫會加入(次氯酸鈉)
我都係用廁所水..起初直車入魚缸 或 珊瑚缸..發覺魚會氣喘(有些弱魚喘死埋).. ...

Ching, 你意思係加多個缸專門用黎 養水後換水用?

knec0412 發表於 2012-11-6 16:37
Ching, 你意思係加多個缸專門用黎 養水後換水用?

係呀..占用地方多左
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

論壇元老

黃嘴EN 發表於 2012-11-6 16:41
係呀..占用地方多左

tks ching

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

哩D叫做上得山多終遇虎!!!
出得來行,預左要還!!!
睇你第日仲敢唔敢用廁所水
你哩單野,我都唔系第一次聽人講嫁啦
RT冇事,FOT死晒!!一冇一樣

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

死一鑊魚夠買好多桶塩,真係搏唔過

請問sssyyysss師兄原因何在?小弟玩海魚只約兩年多,日子尚淺,想知道甚麼原因造成這次意外,下次何盡量避免重複犯錯。還有玩海魚只是興趣一種,又不是殺人放火、再請問要還些甚麼呢?請師兄指教!

用鹽會安全好多  我養左十幾年魚都無話因换完水而死魚 D魚其他死法就大把

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

廁所水有一定風險,開鹽就唔會有呢個問題。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

我每兩星期換半缸水40" 缸
先把所有魚撈起放在水桶暫養
由厠所水箱抽水到沙缸再上主缸
沙缸第二格有兩大包粗恢粒
過瀘一晚後再打兩小時O3後才放回魚