海水領域 SeaFishZone

查看: 22948|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

SPS開始變啡 [複製鏈接]

樓主
請教各位師兄,養咗3-4個月,CA, Mg, Kh數據正常,燈開11hr, 唔知點解近排開始變啡,求救。

沙發
燈光唔夠或者養分太高都會令啲角變啡色!

板凳
hmk 發表於 2018-12-27 22:33
燈光唔夠或者養分太高都會令啲角變啡色!

燈光應該夠,本身有支Led再加4支T5HO補光,已經一星期冇落養份。

地板
kkc09 發表於 2018-12-27 22:38
燈光應該夠,本身有支Led再加4支T5HO補光,已經一星期冇落養份。

係一兩件變啡?定成缸o既SPS都變?

變啡一般原因都係唔夠光,所以一定要先搞清楚光照,11hr唔算短,4支T5HO亦都應該好夠光,剩翻o既問題就係LED;樓主個缸幾大?用邊隻LED?點設定(特別係各色燈珠輸出比例)?

你落缸o既Mg, Cal, Kh之類係補充海水中被珊瑚吸收o既元素,唔係養份。RT缸所指o既養份,係指由生物排放出呢o既排泄物,所以養份過高,就係指水中o既NH4, NO2, NO3 同 PO4 之類偏高,所以檢查同保持NO3, PO4 o既數值係零,比查Mg, Ca, Kh數據更重要。

小魚毛 發表於 2018-12-28 00:17
係一兩件變啡?定成缸o既SPS都變?

變啡一般原因都係唔夠光,所以一定要先搞清楚光照,11hr唔算短,4支 ...

師兄,我剛剛開始玩SPS幾個月,得3,4件,不過得2件開始啡,其他又冇事。有用草缸,用緊LUMINI LED, T5HO用2藍2紫。No3約10左右,PO4為0。

kkc09 發表於 2018-12-28 00:37
師兄,我剛剛開始玩SPS幾個月,得3,4件,不過得2件開始啡,其他又冇事。有用草缸,用緊LUMINI LED, T5HO ...

補充內容 (2018-12-28 01:14):

補充內容 (2018-12-28 01:17):
試試將變啡兩件移去最高最光o既位,睇o下keep唔keep到。不過支Lumini就肯定唔夠玩sps。

NO3有10都太高喇,零或者近零至係標準數值。不過如果你係用水喉水,咁就算你有草缸都無用,水源污染問題唔處理,你個缸o既NO3 就永遠都唔會降。

補充內容 (2018-12-28 09:29):
水喉水本身NO3就有10,所以直接用水喉水開鹽玩珊瑚其實好難玩得好,LPS仲可以keep到,sps就無幾多可以頂到咁o既水質。

小魚毛 發表於 2018-12-28 01:17
NO3有10都太高喇,零或者近零至係標準數值。不過如果你係用水喉水,咁就算你有草缸都無用,水源污染問題唔處 ...

明白了,即係首要解決水質先,支燈新買的。

補充內容 (2018-12-28 11:05):
咁係咪一定要用RO純水?還是用普通3層濾樽都可以?另知否RO純水機可以係邊度購買?多少錢左右?

補充內容 (2018-12-28 11:06):
我缸30吋多,260升水

無錯,水質絶對先決!

純水機應該係最Common o既解決方法,不過請留意,純水機出水慢,而且有癈水產生(約20~40%),所以用起呢都好麻煩o下,扑鎚前請三思。
三層濾樽過濾唔到NO3同PO4,否則唔會咁麻煩都咁多人用純水機。專賣鹹水缸器材o既舖頭,一般都有純水機賣,魚街地舖海洋XX,樓上現X、魚X、X匯、數字老闆,甚至新填地街水喉舖利可X同淘佬都有,基本版五六百至高級版一兩千,樓主不防慢慢比較。

另一選擇係用廁所水,用棉碳+UV過濾都夠玩,比起用RODI方便,不過接駁廁所水箱要搵水喉師傅搞,而且要留意大廈洗水箱通告,每次換水前亦都要check o下的水o既鹹度作微調,一樣好多嘢要留意。不過比起純水成本較平,亦都無咁浪癈食水。

老實講,唔多肯定你講嗰支LUMINI LED係咩燈,不過簡單咁講,除非你DIY,否則足夠畀sps用 o既 LED,以夠cover你30寸缸計,四千樓下o既牌子燈都應該唔洗諗。

以LED配T5HO的確係玩sps最穩陣o既組合,不過應該係以LED為主,再以T5HO補充LED提供唔到o既色譜,所以成本比例一定係以LED為高。

所以如果樓主以為四五千買套LED太奢侈的話,其實不防考慮用晒T5HO,反正你都用緊4支,唔差在用夠8管,啲管配色玩得好,可以靚色過LED,不過年年換8支T5HO,其實幾年就貴過你買套LED,請自已計清楚筆直。

小魚毛 發表於 2018-12-28 12:58
老實講,唔多肯定你講嗰支LUMINI LED係咩燈,不過簡單咁講,除非你DIY,否則足夠畀sps用 o既 LED,以 ...

謝謝師兄,因下年初都打算換缸,都係時候計劃一下開支如何,添加什麼器材了。。

Ching 我也想知如果LED 玩SPS 應該買那一支比較好

Kei3320 發表於 2019-1-2 20:43
Ching 我也想知如果LED 玩SPS 應該買那一支比較好

我今日剛換了支Orphek

補充內容 (2019-1-2 22:56):
等緊部RO機

嘩⋯正

如果我目標是AI 或 AP700 那一支比較好適合玩SPS

Kei3320 發表於 2019-1-3 16:45

2款我都未用過,要請教其他師兄。

kkc09 發表於 2019-1-2 21:21
我今日剛換了支Orphek

恭喜樓主,整份開箱報告好喎

Kei3320 發表於 2019-1-3 16:45

我本身係AI52用家,AP700都係入手AI之後至見到,做唔到AB比較。不過可以肯定兩支燈都係大廠頂級婆特,無可能唔夠玩SPS。
兩支燈價格有少許差距,反映翻喺實際規格上,最明顯應該係AP700 o既照明角度夠濶,廠方指即使4尺缸亦足夠cover,相反AI雖指52 Hydra夠cover三尺缸,但我自己兩尺缸離水八寸亦唔多夠cover,事實上AI照射角度唔夠闊己經係公認o既缺點。雖然升高支燈可以拉闊照明角度,但我估兩尺缸都應該要離水一尺高,咁就要睇

睇o下你缸頂有無空位,所以要安放好支燈其實都幾頭癢。

但AI o既操控其實十分出色,每色Channel o既燈珠都可以獨立調較光暗同時間,可以組合出好多唔同光譜色調,要玩得好都要啲時間慢慢研究。

所以如果Kei hing係兩至三尺缸,缸頂又有足夠空位,咁買AI都應該都唔會後悔,否則的話畀多幾百玩AP700都無錯。

Thx Ching 指點