海水領域 SeaFishZone

查看: 23052|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

SPS開始變啡 [複製鏈接]

樓主
請教各位師兄,養咗3-4個月,CA, Mg, Kh數據正常,燈開11hr, 唔知點解近排開始變啡,求救。

沙發
hmk 發表於 2018-12-27 22:33
燈光唔夠或者養分太高都會令啲角變啡色!

燈光應該夠,本身有支Led再加4支T5HO補光,已經一星期冇落養份。

板凳
小魚毛 發表於 2018-12-28 00:17
係一兩件變啡?定成缸o既SPS都變?

變啡一般原因都係唔夠光,所以一定要先搞清楚光照,11hr唔算短,4支 ...

師兄,我剛剛開始玩SPS幾個月,得3,4件,不過得2件開始啡,其他又冇事。有用草缸,用緊LUMINI LED, T5HO用2藍2紫。No3約10左右,PO4為0。

地板
小魚毛 發表於 2018-12-28 01:17
NO3有10都太高喇,零或者近零至係標準數值。不過如果你係用水喉水,咁就算你有草缸都無用,水源污染問題唔處 ...

明白了,即係首要解決水質先,支燈新買的。

補充內容 (2018-12-28 11:05):
咁係咪一定要用RO純水?還是用普通3層濾樽都可以?另知否RO純水機可以係邊度購買?多少錢左右?

補充內容 (2018-12-28 11:06):
我缸30吋多,260升水

小魚毛 發表於 2018-12-28 12:58
老實講,唔多肯定你講嗰支LUMINI LED係咩燈,不過簡單咁講,除非你DIY,否則足夠畀sps用 o既 LED,以 ...

謝謝師兄,因下年初都打算換缸,都係時候計劃一下開支如何,添加什麼器材了。。

Kei3320 發表於 2019-1-2 20:43
Ching 我也想知如果LED 玩SPS 應該買那一支比較好

我今日剛換了支Orphek

補充內容 (2019-1-2 22:56):
等緊部RO機

Kei3320 發表於 2019-1-3 16:45
如果我目標是AI 或 AP700 那一支比較好適合玩SPS

2款我都未用過,要請教其他師兄。

小魚毛 發表於 2019-3-6 21:04
外國玩家比多深入討論器材設定,AI更加鼓勵佢地將各自o既設定數據網上share,我自己都參考過呢啲資料 ...

謝謝師兄分享呢個信息,因我仲未set好編程

kkc09 發表於 2019-3-6 21:51
謝謝師兄分享呢個信息,因我仲未set好編程

用咗RO水,換埋支燈,珊瑚啲色同狀態明顯好咗,不過支燈編程仲要慢慢調校。

G-force 發表於 2019-3-28 23:12
師兄,睇吓以下條片,(25:00開始睇)可能幫到你。有時間可以全片睇。

https://youtu.be/rKukcy4v ...

謝謝G-force師兄