請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 11830|回復: 38

開缸一個月仲係死魚 [複製鏈接]

大家好,話說個20吋背滴已經開左缸1個月有多,早幾個星期前就落咗3支蜂皇漿開缸,到最近先開始加魚,但已經買過2次魔魚試水(藍魔,黃尾藍魔都試過)但2次都係落缸後幾個鐘就死,但臨落缸前已經對鹽同對溫2個幾鐘,每10-15分鐘加少少魚缸水入袋,而d魚係袋同埋啱放落缸之後都仲游得ok,冇咩特別野,但落缸後幾個鐘之後就會突然亂衝(2次都係)然後就冇力游隨水飄,之後就會死,死前個身會出d灰色or深色班。

但奇怪明明已經落咗硝化菌,又有對水對溫,第一次死魚之後又有換過水先再加新魚,但都係幾個鐘之內死,測過水質,no3係有d高,但記得no3好似對魚影響冇咁大,所以想問下個缸出左咩問題,定係做法有咩出錯,謝謝!

水温:24度

鹽度:1.025

濾材:珊瑚骨&白綿

化氮:未有

no2: 0mg/l

no3: 25m

20吋背滴已經開左缸1個月有多.......你指開缸既定義係?
幾個星期前就落咗3支蜂皇漿開缸......無生物在缸,n cycle 唔會起動,請問落蜂皇槳有咩用呢?
對溫對水2個幾鐘.....可能條魚未落缸已經畀你玩到半死,魔魚粗生,對溫對水半個鐘已經可以,何況你兩個幾鐘內,可能連在魚袋裡打氣都沒有,你攪清楚點樣對溫對水先啦
鹽度:1.025.......降至1.020 啦,太咸啦
no2: 0mg/l .....証明n cycle 完全未起動
硝化細菌本身係活性,何來加硝化細菌就立即有呢?

arfaifai 發表於 2019-11-19 11:25
20吋背滴已經開左缸1個月有多.......你指開缸既定義係?
幾個星期前就落咗3支蜂皇漿開缸......無生物 ...

師兄你好,我逐點回應

我開缸意思係指擺好石同濾材加水行個缸個時

落蜂皇漿先係聽過話加魚前要養好菌先,否則d魚易死,所以先打算落菌之後先再加魚,但又聽過好似師兄你話冇生物d菌做唔到野n-cycle開始5到,所以有少少亂唔知應加邊樣先..

而對溫個陣係一直打開袋口,對左2個鐘係因為發覺原本魚袋入面d水咸度低過魚缸水好多,所以慢慢加魚缸水入魚袋等個咸度升接近返魚缸水咸度整左好內,同埋驚太短時間d魚一時適應唔到快死

Ok,咸度方面我改一改

而我都覺個數據有d怪,no2好似一直維持0,no3就去到25而且個缸仲出左d啡苔,所以都唔肯定到底n-cycle有冇

因為自來水都有no3....開缸,落第一條魚就係開缸第一天,落魚前是養水,普通開鹽養水2-3天就可以。
硝化細菌培養,依靠魚既排泄物作食物,啟動n cycle : NH3/4 >> NO2>> NO3 ,  >>轉化是需要硝化細菌,數量愈多,轉化愈快,所以開缸初期,硝化細菌好少,轉化較慢,只能落1-2條魚作啟動。
蜂皇漿只適合已成熟既魚缸,換水後才補充穩定之用,對開缸初期完全無幫助,你依家試過應該好清楚。

濾材:珊瑚骨&白綿.............珊瑚骨養硝化細菌效果唔夠生物環好

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1
入番2-3L 生物環先,就已經有硝化細菌開缸

arfaifai 發表於 2019-11-19 12:51
因為自來水都有no3....開缸,落第一條魚就係開缸第一天,落魚前是養水,普通開鹽養水2-3天就可以。
硝化細 ...

其實都有度過自來水no3,個tester顯示都係0,應該最多得0.x or 0.0x?我諗應該對成缸水影響唔算太大?

Ok, n-cycle我都明,同埋我2次加魚每次都只係加2條試,都唔會話一次加好多;咁即係話開缸初期係唔駛加硝化菌住,淨係靠生物石d硝化菌就可以落魚?如果係嘅話而家已經加左菌可以點做?係未要重頭呢過?

btw落左蜂皇漿之後個缸d邊位就出現一d橙色容易甩嘅嘢,其實係正常定?

arfaifai 發表於 2019-11-19 13:15
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=147850&extra=page%3D1
入番2-3L 生物環先,就 ...

但個缸已經放曬珊瑚骨養菌,同埋缸水而家都唔肯定仲有冇菌

補充內容 (2019-11-19 13:41):
Sor講得唔清楚,我意思係唔知缸水而家仲適唔適合再加菌

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你有冇行泵先?
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2019-11-19 13:29
你有冇行泵先?

咩泵?你指上水泵?

air 發表於 2019-11-19 13:25
其實都有度過自來水no3,個tester顯示都係0,應該最多得0.x or 0.0x?我諗應該對成缸水影響唔算太大?
Ok,  ...

我未用過蜂皇漿,所以答唔到你
我話自來水有NO3 , 你唔駛話我知TEST到有幾多,因為NO3會不斷積聚
數據係死既,就算全部數據好靚,都不一定唔死魚
生物石都係濾材之一,都有硝化細菌在內
你只能繼續去試吧,我知你識放上相片上來,不過你唔放上來,我地睇唔到你有咩係誤區,幫你唔到

air 發表於 2019-11-19 13:28
但個缸已經放曬珊瑚骨養菌,同埋缸水而家都唔肯定仲有冇菌

加菌???你太天真,可能一點硝化細菌都沒有

NO3 .....25mg too high la

Teddy 發表於 2019-11-19 13:29
你有冇行泵先?

可能真係......

arfaifai 發表於 2019-11-19 14:32
我未用過蜂皇漿,所以答唔到你
我話自來水有NO3 , 你唔駛話我知TEST到有幾多,因為NO3會不斷積聚
數據係 ...

Ok

後倉

後倉

臨死前嘅麼

藍魔

藍魔

黃尾藍魔

黃尾藍魔

大家唔好諗個setting 問題住,樓主話每次落魚幾個鐘就死,咁即係仲差過魚街D新番選魚箱, 魚街D箱淨係打氣都日幾兩日啦……, 樓主得幾個鐘??
一係樓主唔好彩次次買左有病體質差

一係缸水有毒,超毒果隻

1) 生物石缸,基本上已有少量硝化細菌,但缸內水流明顯不足,缸左下已經有啡台積起。
2) 出水口咁細條,我估你上水泵可能得800L/H以下,嚴重不足啦
3) 依家天氣早晚溫差太大,你話24度? 日間24度,凌晨可能得20度,SET暖管於24度吧,起碼保持到溫度不降
4) 有沙底對新手較難處理
5)有生物石既情況下,無理由頭倉白棉會這麼白,一般4-5日後就開始發黃。
6) 缸中既生物石,是活石?還是死石呢?

rickycmleung 發表於 2019-11-19 17:36
一係缸水有毒,超毒果隻

我既想法係,可能佢所用既咸度計、溫度計,TESTER 準唔準,魔魚睇落似嚇死多。

白棉咁白,有漂白水
講下笑

唔用化氮,都加氣泵丫,會否缺氧死