海水領域 SeaFishZone

查看: 3244|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

死魚 [複製鏈接]

樓主
我是新手,我在魚舖買了已整好的咸水魚缸一套連魚,頭四天沒有事,然後再加一條小丑魚和藍吊,我已對好水溫才落魚
第二天,小丑魚死了,然後陸續魚死,現在只有醫生蝦和閃電蟹
然後我換了1/3水鹽度1.02,no2 0ppm-0.25ppm,每天落硝化菌,有暖管,有加水泵,我第七天再加兩條魚(鎖匙和新娘)
兩條魚先後兩日死亡,不過蝦和蟹仍生存!
我想問為何魚仍然死?

沙發
WhatsApp 教你

板凳

新缸最好行二個月先好落魚,新買魚返來唔好直車落主缸到,新魚通常有病,要放落第二個缸到(Q缸,放14日,日日換水),開鹽要用光學鹽計(最準,其它鹽計唔好用),咸水魚有專用藥水,等no2係0先好落魚,唔係0必死魚,新開頭二個月唔冼換水,養夠藥先好換水,有幾多生物環?,幾大個缸?,有無化氮?,化氮係打污糟野同比氣

地板
當你發覺人工小丑係咁易養 你就會怪自己相逢恨晚。
唔好再買野生小丑 除非你想段練技術
海內存知己,天涯若比鄰
https://v.douyin.com/VQngt4/

whoisnemo 發表於 2020-1-15 14:30
當你發覺人工小丑係咁易養 你就會怪自己相逢恨晚。
唔好再買野生小丑 除非你想段練技術

但人工啲色好淡