海水領域 SeaFishZone

查看: 4003|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

燈具 [複製鏈接]

樓主
咁多位師兄高人,新開20吋背濾養珊瑚,有冇平靚正燈介紹?多謝 指教

沙發
Shark 40
maxspect R320 60w /70w
maxspect M40
k7 pro 2
reefsky

板凳
呢幾支燈係香港有得買嗎?定網購?價錢大約多少?thx

地板
深深深 發表於 2020-3-6 12:37
呢幾支燈係香港有得買嗎?定網購?價錢大約多少?thx

SHARK 香港有
其他香港有,不過好貴,淘寶好D,價錢自己上網睇,唔駛問我,我都唔太清楚

thx師兄!

問多問呢啲燈養角都可以?

NO, LPS only!
真係養得到角o既燈無可能呢個價位。

咁師兄Red Sea支90w ok嗎?我見海洋有。邊間價錢平啲?

唔該

我用緊 Zenlight 1201 兩年,淘寶買,唔駛500,平靚正

深深深 發表於 2020-3-15 14:50
咁師兄Red Sea支90w ok嗎?我見海洋有。邊間價錢平啲?

呢支燈仲好新o下,有關佢o既用家評論未算多,不過Reef Builders有兩篇報導同評論值得你參考o下:
Red Sea ReefLED Makes Efficient Use of Multichip Design

Red Sea ReefLED Review; the Best First-Generation LED Light to Date

簡單咁講,支燈係用咗Kessil o既硬件設計,加上wifi cnotrol,再結合AI o既操控模式,而價錢就略低於後兩者,可以話係一款市場定位精確o既產品,相信Red Sea粉絲都會照畀錢入貨。

不過樓主o既要求係養SPS,咁就唔可以齋睇價格。

如果以相近價位比較,我建議你考慮Kessil A360X \ AI Hydra 26 \ Ecotech Radion XR15。講光度,Red Sea 未必會輸,所以我相信佢可以滿足到部份SPS o既基本生長要求;但要留意,Red Sea 只有白、藍、紫三色燈珠,相比起K、A、E三廠起碼有五、六色燈Red Sea 夠唔夠畀SPS 起色,我都幾懷疑。確實o既答案,就真係要等用家試過再報告至知,樓主做唔做白老鼠,自己考慮。

至於邊度最平,我都係嗰句:自己行多啲問多啲最著數,最平嗰間未必畀到最好o既服務畀你。
好多舖頭淨係識收錢,你問佢得唔得佢就咩都話得!你不防問問啲Sales:支燈有幾多色o既燈珠?可以cover幾多寸缸?離水面要幾多寸⋯⋯如果對件產品你仲熟過佢,使鬼叫佢 Serve你咩!

多謝咁多位賜教!