海水領域 SeaFishZone

查看: 4063|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

是什麼?? 寄生蟲? [複製鏈接]

樓主
我新進的一條藍點! 買時沒察覺 回家才發現有一顆小白點 (凸出來的) 看圖, 過了數天它心情穩定, 進食正常。但小白點多了....是寄生蟲? 還是我水質問題?
求教!!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
小白點

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
白點蟲
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
小白點用咩藥醫好?
佢而家西起在主缸FOT(大量生物石), 其他魚無事! 咁我捉佢出落藥?定係全缸用藥??

補充內容 (2020-4-1 10:36):
聽說 大白點同小白點係兩樣嘢!! 我係中的是「小白點」"卵圓鞭毛蟲"?? 對嗎??
因為5, 6 ,年前中過普通白點..個樣好似唔同... 無咁凸出來
請賜教!

最佳新人 論壇元老

chrislaw 發表於 2020-4-1 10:05
小白點用咩藥醫好?
佢而家西起在主缸FOT(大量生物石), 其他魚無事! 咁我捉佢出落藥?定係全缸用藥??
: ...

落銅藥好快搞掂 !! (全缸一起)

古b好似唔受得銅喎

lihoipui 發表於 2020-4-1 17:07
古b好似唔受得銅喎

我都有聽聞過.....

有無Ching再幫幫眼 佢D粒粒係咩來?? 白點真係會咁尖出來的嗎? 定係生其他古怪嘢~
我爬咗中港台文.... 都話古B唔受銅(雖然佢係Jawfish), 所以暫時用降低鹽度, 因平時都唔高1.002.. 目標降到1.0009無其他Ching 可以指教下
Thanks

IMG_20200402_150655 (1).jpg (240.4 KB, 下載次數: 121)

IMG_20200402_150655 (1).jpg

Perhaps owing to their sliminess, burrowing habits, and predatory pressure (the weak one's get eaten quickly) the Jawfishes are remarkably disease free and infection resistant. Professional collectors administer freshwater dips of 3-5 minutes duration as a preventative.

If necessary for treating tankmates, opistognathids are not sensitive to requisite 0.15 ppm free copper. These species are very hardy overall.