海水領域 SeaFishZone

查看: 4078|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

青苔,紅泥問題 [複製鏈接]

樓主
而家個缸勁青苔,爆紅泥藻,我度過po4係0.06ppm係咪算係好高?而家應該買野去降低po4定係用殺菌燈好呢?

沙發
水質問題,殺菌燈無用

板凳
arfaifai 發表於 2020-4-22 12:45
水質問題,殺菌燈無用

因為係細缸背它滴,只用木氣化氮,已一天餵食一次,一星期換一次水大概三份一,仲有咩可以做??

地板
Macy 發表於 2020-4-22 13:09
因為係細缸背它滴,只用木氣化氮,已一天餵食一次,一星期換一次水大概三份一,仲有咩可以做??

自來水、魚糧,會產生po4, 用rowa濾袋放在水流位,減少餵食,魚餵少一天唔會死的,降no3及po4, 或者能每日添加的話,用Red sea No3/po4 溶劑,每日滴就可以!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

純魚缸定係珊瑚缸?
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2020-4-22 14:43
純魚缸定係珊瑚缸?

純魚,生物石做景

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

純魚缸.唔好超養.
一星期換一次水.唔好喂得太多
加魚唔好加得太快
每加一次魚要等14日
14日後先加

返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2020-4-22 17:57
純魚缸.唔好超養.
一星期換一次水.唔好喂得太多
加魚唔好加得太快

我缸大約30L水,有兩條火鳥,三條mo仔,一條魔仔算唔算超養?咁而家係咪要換密啲水,等水質慢慢好轉?

版主

初級新手水水熊

開左缸幾耐啊?
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2020-4-22 22:36
開左缸幾耐啊?

5個月

版主

初級新手水水熊

30L水養咁多魚都算超左
慢慢等
養咸水魚唔好心急
返工冬眠放工失蹤善良熊

Teddy 發表於 2020-4-22 23:32
30L水養咁多魚都算超左
慢慢等
養咸水魚唔好心急

知道,唔該晒師兄

青苔比較簡單,加條食苔巴士就得。不過如果唔加魚o既話,可以考慮更平更簡單o既食苔螺,但要留意放得無脊髓生物落缸,就意味你唔可以隨便喺缸內落藥醫病,否則呢啲生物可以一o下就KO!針無兩頭利,你要自己衡量點搞。

紅泥麻煩就好多!你有生物石,開缸五個月,水中PO4正常,相信紅泥都係生喺石面,咁即係話啲 PO4其實係畀生物石吸收咗,而家吸飽咗再放翻出呢,所以吸引紅泥喺石面生長,由於紅泥吸收緊石中o既PO4,所以水測唔到有PO4。紅泥主要以吸PO4同光照呢生長,所以你可以做o既:
暫時性:減光照時間或亮度、落ROWA或者減PO4之類o既除磷劑、加UV殺菌燈,三種辦法都可以減慢紅泥生長,但治標唔治本,紅泥會好易翻發或者喺缸入邊同你死纏爛打。
長遠性:因為PO4源頭係生物石,要根治一定要由生物石入手。簡單咁可以每次換水都拎嚿石出缸洗刷(一定要用鹹水卅舊缸水),盡量刷走啲紅泥至再放返落缸,如是者咁搞佢幾個月,等啲石o既PO4完全釋放,就可以根治。如果石o既數量唔多就直接換石,不過唔可以即刻拎走所有o既舊石,否則會打亂你個缸o既硝化系統,有機會即刻反缸。可以分幾次幾批石咁換啲新o既生物石落缸。
市場上係有除紅泥o既藥劑,不過係咪隻隻都有效我唔敢講,而且係咪可以根治,其實關鍵都在於你啲石吸咗幾多PO4,都可以話要講o下彩數。

不過正如樓上幾位ching咁講,就算今次搞得掂,你都要檢討o下目前o既飼養密度同餵食量,否則PO4同紅泥問題一樣有機會翻發。

小魚毛 發表於 2020-4-23 10:48
不過正如樓上幾位ching咁講,就算今次搞得掂,你都要檢討o下目前o既飼養密度同餵食量,否則PO4同紅泥問題一 ...

多謝師兄長盡分析,而家青苔主要生係三面玻璃同沙面(1cm左右),生物石有少量,紅泥就全部係背板魔仔好鍾意食,咁可能買隻螺幫下手

玻璃面就要人手用除苔刷刮至乾淨,食苔螺點都會有啲「烘」。沙面可以用跳螺,皓海有得賣。

如果紅泥只係生喺背板就簡單啲,一邊用除苔刷刮,一邊用喉直接吸走,重點係唔好畀啲紅泥通缸飄,否則會惹到成缸都有,最怕係惹上生物石就有排搞。

你竟然有條肯食紅泥o既魔?如果佢命大無畀紅泥毒死,相信好多魚友會有興趣同你收購。

論壇元老

個d可能係啡苔黎,魔唔食紅泥