請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2968|回復: 5

法版RC鹽 KH 問題 [複製鏈接]

請問有用RC鹽的師兄, 知道RC鹽平時的KH 值嗎?
因為PO4 NO3 問題,更日多換水...
SALIFERT KH
前天開燈CHECK KH 7左右
中午無燈CHECK KH 6左右 [中間換左2次水CHECK, 共1/2左右]
1次1/4水用1.35開..., 別一次1/4水用1.15開.
RC鹽有那麼低KH嗎???

別外, 寶石花, 波羅釘開得OK, 但大手星花彎腰...
關唔關KH事, 定係關PO4 及NO3事?
謝謝

新缸?

aquazone 發表於 2020-4-25 22:27
新缸?

都算係,3個月年齡,點解咁問?

你開完鹽桶水直接check未知原本kh 係幾高囉

Naboo 發表於 2020-4-28 15:59

係波
我之前抓文看到有師兄說RC都10-12,才先入為主發問了...
遲D CHECK 完再報告一下

Naboo 發表於 2020-4-28 15:59

已測
經在桶打氣1天以上的海水     KH約13
只搞約15分鐘無打氣的海水   KH約11
缸內有加蘇打及近日換左1星期,每次1/5, 都係9左右
雖然KH9, 我養LPS 足夠了...
但係想問一下, 打氣會減KH???
如是,咁化氮咪狂降KH?
可能到KH5左右會慢好多,但5左右珊瑚就不行了吧