請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3975|回復: 5

濾桶一問 [複製鏈接]

因空間少用唔到底缸濾,只有濾桶,請問濾桶除左放生物石,放珊瑚骨好嗎?還是繼續放生物石?造景位都打算放大量石

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

用生物環就得啦

如果主缸有足夠既生物石,有足夠既造流,濾桶既功能可能只是放置白棉、吸po4濾材等等,還可以駁埋水冷機用。

由於我是想設rt缸,不想用白棉,怕小生物被隔離。如果放吸po4,no3濾材是否一個月換一次?因為這些濾材都不便宜

既然係RT缸,加上地方同預算都有限,樓主更加要小心規劃。

首先就應該要考慮放棄濾桶,濾桶o既設計只係畀一個普通玻璃裸缸升級做海水魚缸,但因為FOT過濾系統比較簡單,生物環養好菌之後就唔洗點再搞,但RT過濾系統唔同,定期調節更換各種器材同濾材根本就係指定動作,無得偷懶。而濾桶o既設計其實無預你成日拆開呢換呢樣搞嗰樣,所以準確呢講,用濾桶玩RT無話唔可能,不過成日將個桶拆呢拆去,只係整蠱自己,個桶都會好快玩殘。

唔用濾桶,放唔落底濾,點解唔考濾背濾缸?雖然空間有限,但只要規劃好主缸同過濾比例,玩軟玩硬都可以,亦都可以將化氮、藻屏、濾樽之類收埋喺背濾,乾手淨腳,呢啲器材o既功效都達到RT缸o既需求,過濾桶放珊瑚骨或者生物石根本無得比!如果係生物環,以我所知,只有一種號稱「玻璃環」o既生物環可以付合到RT低NO3 o既要求,但一般生物環o既價錢都同佢無得比!!另外o既PO4問題仍然要用其他濾材處理。

唔用濾桶,可以留翻個位呢放水冷,佢都係RT缸o既必須品,希望你有預留筆直。

用唔用白棉只係小問題,好多RT玩家都有用,你可以再做多啲功課先。

活性碳係每月換一次,但吸PO4 & NO3 濾材就係要定期補充添加,而唔係更換,至於幾耐加一次就要睇你用量同個缸o既消耗量,正常用量一般可以幾個月添加一次。

如果你而家手上只係有一個普通玻璃缸同濾桶,而堅決玩RT,咁我強烈建議你放晒佢再買背濾,因為玩RT係百分之二百器材先決,寧願縮細主缸size、downgrade器材級數,遷就有限o既空間同預算,都要達到所有器材到位o既要求,否則你花o既時間、金錢一定會多好多,而失敗機會亦都會高好多!開缸前諗清楚,冤枉路會行少好多。

唔好話RT,FOT用濾筒都唔噤玩,筒裡面既物要經常拆出來清洗,否則一樣overload反缸,濾筒只適宜淡水缸用