請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3641|回復: 3

想開個 3尺缸養LPS [複製鏈接]

如果買WATERBOX 36"
大約320L水 諗住平平地用BM SKIMMER\
另外位置 應該放沸石桶定藻桶好?
我主要唔想成日刮個玻璃D啡台
以上兩種邊隻會比較岩我
謝謝

不如藻缸

沸石、藻桶,同啡台三樣嘢似乎無必然關係,樓主係咪誤會咗沸石同澡桶o既功能?

沸石唔係得一個石仔桶咁簡單,而係一整套系統,要有純水機同埋各種原素補充配合,保持住最潔淨o既水質,主要係畀養sps用。

藻桶就真係可以單一使用o既器材,相比起沸石系統係簡單易用o既設備,對水質要求次一級o既lps呢講,會係更方便經濟o既方案。

至於玻璃啡苔,玩得好o既話,兩樣嘢都可以有效減少到,但其實仲有好多因素會影響啡苔出現,無話你用咗就一定唔洗擦玻璃。

講真,擦玻璃啡苔只係好小事,玩得RT,一大抽器材設備要搞,又要睇住水質,少啲心機時間都唔啱玩,樓主跳海前請認真三思。

小魚毛 發表於 2021-3-18 20:48
沸石、藻桶,同啡台三樣嘢似乎無必然關係,樓主係咪誤會咗沸石同澡桶o既功能?

沸石唔係得一 ...

收到啦 謝謝你回復