請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5868|回復: 6

白屎問題 [複製鏈接]

餵完生冷野冰豐年蝦後d魚就會出痾白屎收口,條養定賊仙出現e種情況,現在餵糧時佢想食但又唔食,平時搶口但現在收口仍有有態,爬左好多文叫唔好落太重藥佢受唔到,目前只落大白片跟足份量100l 對4粒,有無ching可以教下點做唔敢輕舉妄動。

白屎有魚友話果啲係山埃, 排晒山埃先餵食, 排唔晒就等爆身
小醜、金頭魔

711matthew 發表於 2021-3-22 09:54
白屎有魚友話果啲係山埃, 排晒山埃先餵食, 排唔晒就等爆身

養左差唔多年1年,之前反缸佢都大命無事,而家拖便,d屎好長好幼吊住……但好似無白

腸胃炎吧, 如仍有少少胃口可試餵巴力仙, 給他些時間休息康復

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

喂完豐年蝦.水質有機會變差.
換換水先
返工冬眠放工失蹤善良熊

waterlife大白片醫腸炎,或餓幾日清清腸胃先

darkmatter 發表於 2021-3-22 23:12
waterlife大白片醫腸炎,或餓幾日清清腸胃先

已經落左第3日,而且換左10份4水左右,但而家都只係游黎游去,餵其他魚時佢見到糧會衝但又無食,其實會唔會係腸胃炎要落抗生素去醫? 唔該哂ching