海水領域 SeaFishZone

查看: 6257|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

新手開缸問題 [複製鏈接]

樓主
大家好, 新手想開個海水缸, 暫時有以下器材, 可否告知是否足夠?爬文話新手建議先養魚FOT, 但有師兄話我呢個缸唔適合做FOT 缸, 是否養些入門珊瑚做RT會比較好?

缸: 60 x 40 x 40cm 背濾(二手)
燈(二手) RED STAR化氮(二手) 上水泵 (二手)
打算淘寶買捷寶造浪, 光學鹽度計, 魚缸風扇

請問仲有沒有其他器材要先買好? 謝謝

沙發
最好有埋水冷

板凳
wa1228wa 發表於 2021-7-8 15:59
最好有埋水冷

你好, 主要因為見到水冷機唔平, 又怕自己養唔掂, 如果暫時無水冷機是否淨養魚會比較好?

地板
買2手水冷,其實天氣比以前熱左好多

器材其次, 你反而睇下水質先,  Rㄒ水質要求高好多喎

工欲善其事,必先利其器

wa1228wa 發表於 2021-7-8 16:30
買2手水冷,其實天氣比以前熱左好多

你好,請問我呢個缸大概70升水,要買幾大嘅水冷,同埋係咪要買多個上水泵?謝謝

rickycmleung 發表於 2021-7-8 18:35
器材其次, 你反而睇下水質先,  Rㄒ水質要求高好多喎

你好,請問係咪要check 屋企水喉水嘅NO3先?

FOT同RT根本係兩種完全唔同o既玩法,你只可以二揀一,無可能左右逢源--以FOT o既預算去玩RT。

RT係百分之二百器材先決,就算同size,開缸預算住住係FOT o既幾倍。FOT可以無燈無水冷,水喉水開鹽就夠玩,魚友啲錢都花喺買魚上;但RT未開缸就先要大出血,基本器材一大抽,少一樣都玩唔到,如果筆直有限而器材唔到位,你只會不斷咁停留喺「買、死、再買、再死......」o既無間道入邊,直到你放棄為止。如果你而家個缸真係咁唔啱玩FOT,而你又無預備倒咁多錢落海,咁不如放翻個缸出去再買過,反正都係二手,

補充內容 (2021-7-10 15:05):

補充內容 (2021-7-10 15:08):
疊埋心水玩FOT,等將來手鬆啲又多啲經驗,至轉玩RT都未遲。唔值得為一個二水缸,執條襪帶累身家。

70升水唔可能用到電子水冷機,一定要用壓縮機。
日生隻Mini 200處理水量係160L,應該都可以,水溫唔好set太低,28度夠玩一般軟珊瑚,再低去玩SPS,怕部機會玩得唔耐。仲有一定要夠位畀佢散熱。平貴差別就在於嘈音、耗電、排熱量、耐用度......自己睇餸食飯。

如果可再上一級去到處理水量有200L o既機種,咁當然會更好,但一切都係睇你預算。

有專用水泵當然會更好,用上水泵出水去水冷再入缸,點都會減慢流速,影響過濾系統工作。

其實九成九o既水喉水NO3都有10mg/l,不過你自已落手check過就一定更清楚,所以唔好慳呢項工作。

反而你要有定心理準備,咁o既水質你只可以養一啲比較粗生軟珊瑚--菇、扣之類,如果唔轉水源,其他珊瑚只可以得個恨字。

小魚毛 發表於 2021-7-10 12:25
FOT同RT根本係兩種完全唔同o既玩法,你只可以二揀一,無可能左右逢源--以FOT o既預算去玩RT。

RT係百 ...

多謝師兄咁有心嘅意見,會先由開始FOT入手,儲下經驗
想問下我而家呢個缸有15吋高,養細嘅魚係咪都可以?
而FOT開缸係咪買啲死石或者骨造境,買生物環放背濾第一格,再買硝化細菌落去就可以?

雖然有爬文但係未實踐過真係有好多唔肯定,希望師兄可以再比多啲指引,謝謝

sunkenny27 發表於 2021-7-10 18:18
多謝師兄咁有心嘅意見,會先由開始FOT入手,儲下經驗
想問下我而家呢個缸有15吋高,養細嘅魚 ...

我只係知道高缸唔啱養珊瑚,無聽過矮缸唔可以玩FOT,雖然好多魚友都追求缸大魚多,但咁唔等於矮細o既缸玩魚會有問題。當然,得嗰兩尺丁方,你放條5,6寸o既魚落缸,佢游得兩步就撞牆要轉身,咁似係虐待多過養魚,咩咪?而且細魚你可以玩多一兩條,大魚一o下就頂爆嗰缸o既bio loading。所以問題唔應該在於魚缸高度,而應該以整個缸o既總水量去計,上網搵個「魚缸計算機」自已撳o下就會明。養兩三條5,6寸o既大魚,定養十條八條兩三寸o既細魚,你可以自已揀。

死石或者骨造景無問題。化氮我會放第一格,第二格打爆生物環,再落菌。記得養好水至落魚。

小魚毛 發表於 2021-7-10 22:58
我只係知道高缸唔啱養珊瑚,無聽過矮缸唔可以玩FOT,雖然好多魚友都追求缸大魚多,但咁唔等於矮細o ...

多謝師兄意見,當初我上網問野,有其他師兄話個缸太矮做唔到FOT,所以先去睇關於RT,你講完又有返啲信心我新手都係打算養幾條魚仔先,大魚難度高唔敢玩,而且你講得啱個缸細真係唔係咁好
知道要慢慢養好水先加魚,加魚都唔可以急
想再請教下,我理解入水果格係第一格,如果第一格放化氮,第二格放滿環,咁白棉同生化棉可以放邊個位?最尾一格淨係放一個上水泵係咪都可以?

多謝你比咁多意見

sunkenny27 發表於 2021-7-11 00:04
多謝師兄意見,當初我上網問野,有其他師兄話個缸太矮做唔到FOT,所以先去睇關於RT,你講完又有返&#21874 ...

棉放第一格落水位後,化氮之前,先隔走大o既顆粒垃圾,可以減輕化氮同整過過濾系統o既負擔,不過就要密啲洗棉換棉。

尾倉可以放包活性碳先,然後至到上水泵。

小魚毛 發表於 2021-7-11 00:28
棉放第一格落水位後,化氮之前,先隔走大o既顆粒垃圾,可以減輕化氮同整過過濾系統o既負擔,不過就要密&# ...

師兄多謝意見
呢個缸第一格有上下梳,上下都可以入水去第一格,其實係咪要封左下面等啲水淨係由上面入?

第一格有16x9cm,我試過放化氮落去之後好似無咩空間淨,而且個化氮會頂住上面個入水位,做唔到過左白棉先到化氮,如果咁情況係咪將個化氮掛入主缸會好啲?可惜我唔識放相
第二格大少少有18x9cm,如果用黎放化氮就淨返1/3空間
第三格都係18x9cm,放完上水泵仲有好多空間

同埋係咪要放啲格仔板喺背濾底,再喺上面放生物環?
背濾格與格之間有條通道,入面要唔要放野?還是留空等佢去水就可以?

唔好意思真係好多野問

sunkenny27 發表於 2021-7-11 12:30
師兄多謝意見
呢個缸第一格有上下梳,上下都可以入水去第一格,其實係咪要封左下面等啲水淨係由上 ...

就咁睇唔明,唔想亂估,放咗相先。

用高級模式發表回覆,就咁直接copy & paste張相落對話框就得。

小魚毛 發表於 2021-7-11 18:15

用高級模式發表回覆,就咁直接copy & paste張相落對話框就得 ...

IMG_3283.JPG IMG_3284.JPG

用高級模式發表回覆,就咁直接copy & paste張相落對話框就得 ...

IMG_3289.JPG IMG_3290.JPG