海水領域 SeaFishZone

查看: 2975|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

新手請問養海魚所需植物 [複製鏈接]

樓主
我依家養左幾條海魚,其中有一條係小醜魚,但想令個魚缸靚d,請問養咩植物可增填生氣?如海葵/珊瑚,要易養的,請附上該植物名字🙏🙏,唔該曬🙏

沙發
還有,我可以養埋海星/海馬嗎?

板凳
珊瑚係值物

地板
超新手 發表於 2021-10-23 11:01
珊瑚係值物

新手邊會識分咁多?唔係都唔會叫新手喇,請問師兄你咁覆我算係解答左問題?有d問非所答哦😮‍💨

養海魚無所謂所須植物,魚、珊瑚、水草卅水藻(你所指o既海洋植物?),佢地係唔同種類o既生物,養佢地所須o既係唔同o既器材設備。

飼養海洋生物,按照所須器材,基本可以分為純魚缸&珊瑚缸,珊瑚缸又可再按照不同種類o既珊瑚再細分。以器材而論,純魚缸只需要入門級o既基本設備就可以,但珊瑚缸o既設備須求就複雜得多。所以養到魚唔等於養到其他海洋生物,唔好幻想咩都可以就咁放落魚缸養。

海洋生物根本唔易養,易養嗰啲你都唔會想放佢落缸(eg.海毛蟲、鬼爪卅垃圾海葵)。海草我無玩唔敢亂吹,海葵係珊瑚近親,兩者都要有合適環境至可以生存,水溫、水流、水質、光照,每一項條件都要有專用o既器材去協助控制。單單一部水冷機己經要4位數字,仲要搵地方擺,問題係你肯唔肯為「增填生氣」,而咁樣花錢花時間?

魚缸可以係你屋企o既裝飾品,不過海葵、珊瑚,或者所謂海洋植物,佢地唔可能係你個魚缸o既裝飾品。佢地全部都係生物,唔係你畀咗錢放佢落缸,佢就會「生存」畀你睇。

籠屋劏房係可以住到人,但再要養小動物其實都幾虐待,珊瑚就好似原始森林o既動植物,要o係居住條件咁差(唔單指空間,更重要係溫度、空氣流通等衛生條件)o既情況下生存,可能性有幾高,可想而知。

天智 發表於 2021-10-23 01:17
還有,我可以養埋海星/海馬嗎?

海星都有好多種,有啲要有沙底,有啲會食珊瑚,所以唔可以就咁答你得定唔得。

海馬就可以好肯定咁答你唔可以,因為進食習性同水流問題,佢唔可以同魚混養。

可以考慮醫生蝦,不過一定要有生物石之類o既地方畀佢匿埋,否則佢定期換殼嗰陣會畀魚食咗。

另外都可以放食苔螺、鮑魚、跳螺等o既貝類入缸,佢地食苔食垃圾,有清潔功能,零照顧需要,或者係你心中所求o既易養生物。

如果真係唔咁心齋養魚咁寡,咁不如考慮升級轉玩混養缸,不過所有器材設備都要重置,而且好多知識技術需要涉獵,值唔值得花心血落去,就只有你自己知。切忌喺個咩器材都無o既純魚缸度試玩,死幾件珊瑚其實己經夠你換件新器材,無謂嘥錢嘥時間,更重要係白白犠牲珍貴o既海洋生命。

差啲唔記得,貝、蝦同其它無脊椎類生物類(包括珊瑚),都係對銅極之敏感,而銅又普遍用作醫魚o既藥物,所以放得佢地落魚缸,如果啲魚有病,都唔可以隨便落藥醫,否則未醫魚,先殺清所有無脊椎類生物類。

呢個係另一個原因點解純魚缸同珊瑚係兩套完全唔同o既系統。

多謝詳細答案🙇🏻‍♂️🙏😘,咁我只養海螺了。
同埋想問,如果唔養生物石,可以用普通魚缸裝飾石取代?對海魚會唔會有影響?

海洋生物對人工或者化學物都比較敏感,最好唔好亂咁放「玩具」落去。

與其買咩屋仔沉船,不如買假生物石或者假珊瑚,起碼件product o既 target 都係海缸;不過穩陣啲,買之前問清楚,買之後洗乾淨,再浸佢幾日鹹水至落缸,點都唔少得。

去啲只買海魚o既舖頭搵貨,再去其他舖頭格價。魚街啲sale,只要你畀錢,佢咩都會話養到,咩都會話啱用,問多幾間至好畀錢。

唔該曬🙏