請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2278|回復: 3

請問養海魚最簡單方法? [複製鏈接]

我想只養海魚,請問有咩方法可以令佢地冇咁易死?請以步驟形式由開缸開始講,麻煩曬(之前得生物石同簡單器材,結果半個月就逐一死,想重新再養過,教我點開始)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

養魚前一定要養水先

玩鹹水最難唔在於佢有幾複雜麻煩、幾燒錢奢侈,而在於佢考耐性花時間,無速食,無即成。

樓主兩個月前己經問過差唔多o既問題:請教入門養海水魚步驟同基本設備,當時己經有Ching畀咗呢篇嘢你:
新手開缸參考 (集思廣益手痕篇,希望幫到新魚友)

其實你要o既答案都喺晒度,有無睇過?

最簡單o既方法,可以係最花你時間、而成功率又最低o既方法,問題係:為咗一缸魚,你願意花幾多心力?

半個月時間,水都未養得到,點可以養魚?

不過概然有咗第一次經驗,點解唔好好檢討o下
先?將上次o既開缸設備,經過,詳細咁列出呢,睇o下有咩器材買錯佐,有咩步驟做錯咗,研究死因,逐樣修訂。總好過瞌埋眼咩都唔理就咁叫人教你開缸大法。