海水領域 SeaFishZone

查看: 14681|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

化氮改泵問題 [複製鏈接]

樓主
師兄們!Curve 7改唔改到AB2000i

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

我都想問。。我見BM Curve 180? 同Curve 7 一樣大細 長寬高一樣

就系用個pump 吾一樣, Curve7 用自己pump, 180用 AB2000i

如果改到,我都去買個AB2000I.. 吾知有無Ching 有AB2000I 可以借來試一試。。

内置式蛋白质分离器CURVE 7
水泵型号:BUBBLE-MAGUS ROCK SP-2000;
水泵参数:AC 220V/50Hz  16W;
产品最大外型尺寸:235×200×530mm;
适合鱼缸:700∼900L;
底缸最佳水位250-270mm

内置式蛋白质分离器CURVE 180
水泵型号:AQUABEE UP 2000/1;
水泵参数:AC 220~230V/50Hz  33W;
最大扬程:3m;最大流量:2000l/h
产品最大外型尺寸:235×200×530mm;
适合鱼缸:700∼900L;
底缸最佳水位250-270mm。

板凳
我今日去大X蕉買野都研究左一陣。。 就系見一樣樣。。

地板
我現場體系一樣一樣。。但得個體字。。人地鋪頭 無得拆來體。。。

係個泵高低唔同

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

AB泵應該要用膠片墊高

如果单单墊高。。吾難。。最怕要大改動

Ching 買個試下?

就系無得止化氮。。有得停 我羅個 SP2000 去大X蕉 應該借到個AB2000I 來對比下

我都覺得需要大改動!如果甘易改,出邊買緊個價就唔合理!Curve 7賣1200蚊,Curve180賣2500蚊,甘賣個Curve7加個AB泵都唔洗2500蚊!仲多個泵

gallon 發表於 2012-12-27 01:14
我都覺得需要大改動!如果甘易改,出邊買緊個價就唔合理!Curve 7賣1200蚊,Curve180賣2500蚊,甘賣個Curve ...

師兄,買個試試啦,我都考慮緊買邊個。
18卅01卅2013 開缸,
藍魔 x1,小丑 x4,黑武士 x2,藍吊 x2,三角黃吊 x1,石美人 x1,藍嘴B x1,醫生 x1

還有,索氣咀都唔同

有新進展嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

索氣咀要$250

即能成功轉泵, 由sp2000 -> ab2000i ?
有無ching有相或片睇睇

照片用BM curve 5  樽身+ AB2000/I 針刷泵仲有AB升級配件 ,

**Curve 7 應該都可以,我手上
無Curve 7樽身, 只係要SP2000水泵
同AB2000 高度差幾多, 要加高幾多

地址: 旺角通菜街171號1樓
八方雲集上面

Whatapps 97050828
Kessil 香港代理
小店專營
台灣手抓魚,台灣人工小丑,美國人工小丑,大陸人工小丑,印尼精品珊瑚,美國特別钮扣,茹
Whatapps /TEL 95055000
E-MAIL wing9288@yahoo.COM.HK

可能一個會變形

我正諗住買呢隻用,唔知幾錢呢!

最佳新人

HKAQUA 發表於 2013-7-27 02:13
照片用BM curve 5  樽身+ AB2000/I 針刷泵仲有AB升級配件 ,

**Curve 7 應該都可以,我手上

ching想問下h&h t51可唔可以改ab2000泵呢?thx

freeboy 發表於 2013-7-27 21:14
ching想問下h&h t51可唔可以改ab2000泵呢?thx

h&h t51樽身尺幾多?

怕AB2000 放唔落
地址: 旺角通菜街171號1樓
八方雲集上面

Whatapps 97050828
Kessil 香港代理
小店專營
台灣手抓魚,台灣人工小丑,美國人工小丑,大陸人工小丑,印尼精品珊瑚,美國特別钮扣,茹
Whatapps /TEL 95055000
E-MAIL wing9288@yahoo.COM.HK