海水領域 SeaFishZone

查看: 1985|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

換魚缸一問 [複製鏈接]

樓主
舊魚缸65L水,想換新魚缸100L水,是否將舊魚缸水放入新魚缸,再補新水就可以?

沙發
如果你嗰缸係淡水魚,咁就無問題。

魚缸係一個微型生態系統,海水缸尤為複雜脆弱,處理唔好,好易就會整個系統失衡。

你而家係細缸轉大缸,長度可能只係幾寸差別,但計缸水量就多咗唔只50%,所以需要o既唔會係就咁倒多啲水落去咁簡單,你要留意o既係整個過濾系統o既提升,以至全套器材設備o既更換配合。

假設你已處理好器材o既Upgrade問題,但過濾系統呢?FOT需要更多生物環,RT就要更多生物石卅更大個o既藻缸,甚至係其他除NO3\PO4設備……

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
換魚缸最好當新缸咁.重新開缸咁
返工冬眠放工失蹤善良熊

地板
有咩方法可以快啲開好缸,

有咩方法可以快啲開好缸,用部分舊水及生物環可以嗎

honw88 發表於 2022-3-6 13:52
有咩方法可以快啲開好缸,用部分舊水及生物環可以嗎

用舊水舊環當然可以,不過要再增加濾材數量以切合翻新魚缸水量,你可以收二手環,或者買新環加落去都得。

二手環比較簡單,不過都要等幾日畀時間個過濾系統穩定翻至好加魚;新環o既話就畀多一兩個星期養o下菌先啦。

小魚毛 發表於 2022-3-8 16:59
用舊水舊環當然可以,不過要再增加濾材數量以切合翻新魚缸水量,你可以收二手環,或者買新環加落去都得。 ...

唔該晒,師兄