請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2022|回復: 2

落過藥的二手生物環要點處理? [複製鏈接]

落過藥的二手生物環要點處理?

樓主似乎未搞清楚 FOT-Fish Only Tank(純魚缸)VS RT-Reet Tank(珊瑚缸)兩者有咩分別。

鹹水缸主要可分為呢兩大類,兩者喺器材設備、運作方式都完全唔同。你想養咩,就決定咗你要開個咩缸。用FOT o既玩法,就只可以養魚,無咩可能養到其他海洋生物。

先撇開水質、器材設備呢啲複雜問題,單單就你o既提問:「落過藥的二手生物環」呢講,佢只啱 FOT,RT玩家係唔會收落缸用,因為珊瑚非常敏感,好多醫魚藥(特別係白點銅藥)對珊瑚&其他生物係致命毒物,所以RT係唔會落藥醫魚。落過藥o既濾材(環、磚、石)會有藥物殘留,賣家事先聲明,就係為免RT玩家買錯而有爭拗。

樓主你要諗清楚自己想養咩,即使只係放一隻螺落去,你個缸都己經唔可以叫做FOT,必須要行RT嗰條路。

所以如果你只係打算養魚,咁你可以照用呢啲「落過藥的二手生物環」;但如果你真係想加魚以外o既任何生物落缸,咁請你放棄呢批環,然後重新做功課,睇清楚混養缸卅RT係點玩法。

小魚毛 發表於 2022-3-8 16:47
樓主似乎未搞清楚 FOT-Fish Only Tank(純魚缸)VS RT-Reet Tank(珊瑚缸)兩者有咩分別。

鹹水缸主要可 ...

唔該晒,師兄