請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5401|回復: 14

魚街有邊檔有得買鹹水 [複製鏈接]

問過發達魚$30/15L
想睇下有冇其他邊檔都可以買到thanks

點解要買鹹水  ??買鹽自己溝咪得囉!

第一次聽到買鹹水

一向只知道海水世界有呢隻:

老牌子來佬貨,過百蚊桶(4.4 Gallon)。

樓主講發達有15L/$30就唔算貴,不過所謂「天然海水」根本無標準,求期喺海邊打桶水上呢都可以係,所以最好睇清楚來源地先,

黑加侖子 發表於 2022-3-8 16:04
點解要買鹹水  ??買鹽自己溝咪得囉!

就係溝過搞唔掂
依家用返佢原本d水就好地地想買定d黎換水用

如果自己溝
最好係用 蒸餾水/煲過既水/擺幾日既水喉水?
Thanks

sb1106 發表於 2022-3-8 23:01
就係溝過搞唔掂

要買水至養到?唔怪之得叫「發達」咯!

樓主用咩鹽開水?有無用鹽度計度清楚比重(1.022~1.026)?落缸有無做足對溫、對水呢啲程序?

養開o既都一定唔會用翻舖頭o既水,舖頭個缸日日咁多生物來來去去,都唔知會有幾多菌卅寄生蟲喺度,自家o既水一定好過舖頭缸水,否則連水都要幫親佢,不如上岸算!!

你肯深究水源係好事,不過都要搞清楚你養咩先,同埋要睇o下消費卅操作方式係咪合適合理:
*蒸餾水——最好係呢種,不過都最貴,而且咁買水運水法都好麻煩,你估你肯唔肯個個禮拜咁樣買水呢換?養珊瑚就要用到咁高質o既水,不過珊瑚友都唔會咁樣做運水工人,佢地會買純水機,駁屋企水喉呢用,效果就等同用蒸餾水。
*煲過既水——最無用係呢種,煲水只可以殺菌,只啱人飲用,但水入邊o既污染物(NH, NO2, NO3, PO4.......)根本無清除到。對海洋生物呢講,煲同唔煲根本無分別,甚至可以話,沖廁水o既水質都仲好過佢!
*擺幾日既水喉水——其實最多人用就係水喉水,擺幾日係為咗消除水中o既氯氣,不過玩家一般都怕麻煩,佢地會買除氯劑加入水中即用,再慳啲就用氣泵打氣等一晚,除氯之餘更可以增加啲水o既含氧量,一舉兩得。

只係養魚o既話,水喉水+專用海鹽已經好夠;養珊瑚就要考慮用純水機或者廁水過濾。如果間舖頭同你講一定要幫親佢至養得到,咁就搵過第二間啦。

就係溝過搞唔掂

如果我好似你咁要買水 就大q鑊………… 次次換水咪要租架海鮮車嚟運水。( 誇張咗少少)😆

就係溝過搞唔掂

不如你講下你點溝? 睇下邊度出問題

就係溝過搞唔掂

唔知咩叫溝唔掂
如果只係溝到但養唔到就另一回事

如果係連溝岩咸度都做唔到,咁要諗真諗下仲養唔養咸水。。。。。

荷蘭橙 發表於 2022-3-9 18:58
唔知咩叫溝唔掂
如果只係溝到但養唔到就另一回事

溝到岩咸度溫度,過哂水有舊環有硝化菌果啲
但啲魚都係好易死
唔知係咪啲粉問題,淘返黎

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

sb1106 發表於 2022-3-9 20:39
溝到岩咸度溫度,過哂水有舊環有硝化菌果啲
但啲魚都係好易死
唔知係咪啲粉問題,淘 ...

點解無啦啦要加粉
鹹水加鹽開就得
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

有需求才會有相應的產物。
個人覺得除非是pico reef (連nano reef都談不上的微納米珊瑚缸)
才有值得考慮買現成的“海水”
但點計都唔會跟魚店買
特別是大黑店
這家店的水,免費送都唔會有人要。。

Pico reef :1L-3L 水體

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

小魚毛 發表於 2022-3-9 10:14
要買水至養到?唔怪之得叫「發達」咯!

樓主用咩鹽開水?有無用鹽度計度清楚比重(1.022~1.026)?落缸 ...

師兄真有耐心。值得鼓掌

https://www.bluelab.jp/
800M 海洋深層水幾好