海水領域 SeaFishZone

查看: 4470|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

FOT用豆豆...對魚的健康有冇影響? [複製鏈接]

樓主
有冇師FOT缸落豆豆降NO3...請問豆豆的加法及份量如何控制...可以避免魚仔受影響而又可以降到NO3...謝謝

論壇元老

沙發
FOT降NO3無咩作用故喎,no3主要影响珊瑚

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
我有朋友用開,無問題!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
冇問題對魚係好事來

純個人經驗分享,未必啱哂;各師兄請賜教。
我個60”FOT都有加豆樽,仲加埋兩個沙樽。
雖然好多人都話FOT不用太埋會NO3, 但自己常覺得加豆樽可以減NO3又有什麼問題;純鬥氣之下,最後加左豆樽。..... 起初分量小無乜大問題,不過NO3無乜大分別,但有兩次補加豆之後,大約兩星期左右就發覺開始有魚死,第二次仲差悟多反缸㖭。我唔100%sure關D豆事, 但到現在搵唔到其他原因。除非是因為有沙樽。. . ..
點解我咁講,因為我另外有個RT, 又因為鬥氣,唔明點解RT唔可以加生物鐶或沙樽,只可以加豆樽,所以加咗沙樽玩下( 無加豆樽)。結果無死魚,珊瑚亦ok,但每星期換3分1水,80L 水只養兩條1.5寸小丑, NO3仍然有25左右; 幾個月後取消沙樽,無換水,無豆樽大約2-3星期,NO3是~0;
上網睇人話沙樽是最勁NO3工廠。(亦即係NO2,NH4....最好分解工具)
我自己主觀總結,在FOT,可能因為有生物鐶或沙樽等NO3生產工具,如果加豆樽,可能太快或太多NO3, 豆豆減NO3未必適合。而在RT, 因一般無生物鐶等快速NO3生產工具,豆豆可能才合適。
請各師兄賜教。

swtam 發表於 2013-1-2 21:51
純個人經驗分享,未必啱哂;各師兄請賜教。
我個60”FOT都有加豆樽,仲加埋兩個沙樽。
雖然好多人都 ...

Ching 所說...正正是我所擔憂的...

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

{6_159:} 如豆豆份量正確和加豆時間是慢慢地加的話,應該冇問題出現!

ice28720 發表於 2013-1-3 09:40
{6_159:} 如豆豆份量正確和加豆時間是慢慢地加的話,應該冇問題出現!

Ching請問300L水...開始第一次要加多少豆...多少時間後再增加多少豆量...可否賜教一下...謝謝...

超級版主

永久禁言

通常我唔會落捉書明書的見意份量(落八成半),而再張八成半除四,分十四日加一次。
另外由於 fot 你想用豆豆來完全降低曬 no3 基本上係冇可能,你要記住 fot 用豆豆只是附助的盡量唔比 no3 去到太高,你還要有正常的換水程序等等,幾方面的配合咁你d魚就一定開心了!

ice28720 發表於 2013-1-3 12:40
通常我唔會落捉書明書的見意份量(落八成半),而再張八成半除四,分十四日加一次。
另外由於 fot 你想用豆豆 ...

好...多謝賜教...