海水領域 SeaFishZone

查看: 6246|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

Fot缸用吾用生物石咖? [複製鏈接]

樓主
我本身用緊濾桐

論壇元老

沙發
睇下你咩用途啦!如果造景嘅都可以不過要留意以後落藥可能會對D水有影響,如果用嚟養菌嘅就唔使啦用環仲好!

最佳新人 活躍會員 熱心會員

板凳
視個人喜好而定,有些人光脫脫一個魚缸養魚,無沙無石,猶如海鮮缸,乾乾淨淨,容易打理.亦有不少人用生物石造景,過濾裝飾一舉兩得,兩年前開始,我給自的的魚缸全換生物石造景,雖然一直使用銅藥,但未見任何不妥,而生物石回來時的處理也很簡單,只用舊魚缸水泡浸一星期,期間天天換水,便直接落缸的了.
好些人對生物環只看到好的一面,雖然養菌比生物石多,但日子久了,會造成淤塞,過濾能力日漸下降,要取出沖洗,甚而更換,但缸內的生物石只需水流充足,又經常有魚兒啄食清潔,無需提出魚缸,做清潔的工作,仍可保持它們的天然生就過濾能力,耐用可靠.
最後菌種不會擇室而居,花園洋房,鐵皮欄,也會用作棲息的地方,好好生活,至於數量多寡,會因息息相關的魚兒數量而自行調節,不會由人的主觀意慾所控制.

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
peterleung 發表於 2013-1-5 08:58
視個人喜好而定,有些人光脫脫一個魚缸養魚,無沙無石,猶如海鮮缸,乾乾淨淨,容易打理.亦有不少人用生物石造景 ...

Peter哥,想問一下你個缸仲有無生物環?
是否全部(包括沙缸)都已全換生物石?
因小弟都打算把缸內死石換成生石,但就怕沙缸內既環會做成NO3太高?
請指教下小弟,我無玩過生物石!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

陸判 發表於 2013-1-5 12:27
Peter哥,想問一下你個缸仲有無生物環?
是否全部(包括沙缸)都已全換生物石?
因小弟都打算把缸內死石換 ...

我現時沙缸仍舊用生物環,其實不用環養魚的大有人在,所以沙缸改用生物石亦不成問題.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我只用來裝飾。

Peter師兄,我都諗過用生物石養魚,但無q魚習慣,會落銅藥,長期會否令生物石養菌效能下降?
另外有聽聞過用生物石養魚會令魚既色澤好啲,是否屬實?最後,用生物石的打理工作會比用死石的工作麻煩嗎?請師兄指教

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

peterleung 發表於 2013-1-5 08:58
視個人喜好而定,有些人光脫脫一個魚缸養魚,無沙無石,猶如海鮮缸,乾乾淨淨,容易打理.亦有不少人用生物石造景 ...

講得好
我全缸,沙缸都係生物石
睇黎要開返個post大家研究下

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2013-1-5 15:13
講得好
我全缸,沙缸都係生物石
睇黎要開返個post大家研究下

塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

最佳新人 論壇元老

兩樣並存, 取其長短, 唔係最好咩!!

Ez. 發表於 2013-1-5 13:36
Peter師兄,我都諗過用生物石養魚,但無q魚習慣,會落銅藥,長期會否令生物石養菌效能下降?
另外有聽聞過 ...

與師兄一樣,一向沒有為新魚檢疫習慣,亦經常使用銅藥,但不覺過濾系統有任何問題.
至於所養的魚是否色澤較好,則沒大留意,又每當換水時,吸下沙,搬動一下生物石,清除污垢,亦非常輕易.

論壇元老