海水領域 SeaFishZone

查看: 5862|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

生物石魚缸 [複製鏈接]

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主
大家討論下純魚缸(FOT )用生物石變成FOTWLR (Fish Only Tank with Live Rock) 如何設置,以及好處與壞處

塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

板凳

我都想知!如果0K嘅話我都想將D死石換生物石!

地板
好處就係靚d  唔可以養太多魚因為容易爆白點又落唔倒葯 d魚自然開心d靚d

最佳新人 活躍會員 熱心會員

但係之前有師兄用生物石,可落銅藥,但一定要掌握得好。唔知係唔係呢?

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

D細魚,態差D ge魚啊!
隨時會失蹤ge wor
返工冬眠放工失蹤善良熊

tak_930 發表於 2013-1-5 18:01
但係之前有師兄用生物石,可落銅藥,但一定要掌握得好。唔知係唔係呢?

相信fot落銅藥都唔易掌握 fotwlr應該重難

Teddy 發表於 2013-1-5 18:03
隨時會失蹤ge wor

所以一定要q魚 態好才落缸 多石已經多地方匿 fot係唔會失蹤不過落唔倒缸或且一樣係死

你嘅生物石想要咩生物先,我只要好氧菌及厭氧菌,其他都不想要,曾經有一迷你攋尿蝦,給紅龍捉了出來吃.

tak_930 發表於 2013-1-5 18:01

只要掌握到氣魚缸的受藥程度,便不會發生任何問題,我一向只用硫酸銅,不會便用其他藥物,經已有六年連續便用經驗,無往不利,比起用藥卅年的朋友,仍是小巫見大巫.

peterleung 發表於 2013-1-5 18:37
你嘅生物石想要咩生物先,我只要好氧菌及厭氧菌,其他都不想要,曾經有一迷你攋尿蝦,給紅龍捉了出 ...

瀨尿蝦好正架 又靚又好味 哈哈

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

三年了。由頭到尾都係同生物石養魚
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

Teddy 發表於 2013-1-5 18:03
隨時會失蹤ge wor

生物不同黃骨之類,有非常多細小洞穴,可給細小魚毛作棲息藏身之所,而今缸內養各款蟋蟀多條,士多啤厘,隱者古比等等,單是黑蟋蟀便養了超過三年,環境絕對適合飼養.只要過濾系統成熟,一般失蹤小魚,死魚,就是不作即時撿拾,對水質亦不會造成甚麼影響.

論壇元老

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

peterleung 發表於 2013-1-5 19:15
生物不同黃骨之類,有非常多細小洞穴,可給細小魚毛作棲息藏身之所,而今缸內養各款蟋蟀多條,士多啤厘,隱者古 ...

生物石..入面可能有d食魚ge生物bor
返工冬眠放工失蹤善良熊

係Fot缸生物石D紫苔可唔可keep到唔退色?

我初開缸時都係用生物石做景(全紫石),現在已經有3年,但D石已經全部變曬啡色!

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

養左7年一路都有用生物石養.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

做到野