海水領域 SeaFishZone

查看: 512|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

新手問題 [複製鏈接]

樓主
請教各位師兄教路,我用緊30cmX30cmx30cm背滴流缸新開缸,之前已養水一個月,但係唔知點解一加魚(青魔,四間)買魚老細已經揀哂啲開口魚比我,我已經對哂溫先放魚缸試第二朝就全部死哂!我呎過no2, no3都係0,咸度1.014,溫度26度!QQ化痰!各位師兄請教仲有咩問題∼求教非常無助

沙發
咸度係要1.020-1.025,1..014養乜都會死

板凳
比重都係次要, 但最好1.017-1.025
首先你養水係點養法? 可以講下流程?
你話加魚, 加左幾多條? 一次加幾多條? 死哂之後又加幾多條?
NO2 NO3係0 又有魚 咁NH3/4? 除非係舊環/活石如果唔係無可能咁有0. 更加唔應該NO3係0
定係連硝化細菌都無 連N-CYCLE都未開始?

地板
我係新開缸,新環清缸冇生物石,我養水一個星期,每個加一枝蜂皇漿,之後加左1條青魔,1條四間,我又冇check NH3/4...點知 N-CYCLE開始左未?

kingkong0815 發表於 2024-3-31 21:53
我係新開缸,新環清缸冇生物石,我養水一個星期,每個加一枝蜂皇漿,之後加左1條青魔,1條四間,我又冇check NH3/ ...

測唔測都得既 因為係nh3/4>no2>no3
正常會見到前面兩爆紅再回落 即係開始緊

上面你寫1個月 呢度寫1星期, 如果1星期肯定就未養好水

養水一個星期...

咁我而家啲魚死哂,係咪應該清缸重新開始?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

咸度1.014唔死就出奇
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2024-3-31 22:30
咸度1.014唔死就出奇

我就係check我買魚間鋪頭啲水都係1.014都冇事所以我都開1.014ja..佢話唔係養珊瑚可以唔洗咁咸

kingkong0815 發表於 2024-3-31 22:16
養水一個星期...

你應該有濾材架? 生物環呢d
同埋你確定你check比重既儀器係咪正常先? 用咩黎check?
缸就唔洗洗喇 或者你無魚等佢行幾日水 keep住落硝化細菌先

條魚就算有病都唔會咁快死, 咁快死通常都係水問題
就算新水都唔會1-2日死.

你而家開返咸d水先, 同埋落魚都唔好落太多. 1條先都無問題 你缸水體唔大

我個係背滴漏...有生物環不過唔係放到好多...
咁係咪每日落一枝蜂皇漿?定普通硝化細菌就得呢?

kingkong0815 發表於 2024-4-1 00:52
我個係背滴漏...有生物環不過唔係放到好多...
咁係咪每日落一枝蜂皇漿?定普通硝化細菌就得呢?

我自己就用開for海水缸硝化細菌,蜂皇漿其實都係硝化細菌 只不過係超濃縮
所以無哂所謂

請問咁係咪每日加硝化細菌,要加幾多日先可以加魚試?

kingkong0815 發表於 2024-4-1 14:56
請問咁係咪每日加硝化細菌,要加幾多日先可以加魚試?

個個做法唔同, 但終點都一樣;
我自己會隔日落 說明份量2-3倍咁落, 行1星期水再落魚, 隔日小量餵; 如果係大缸可以唔洗咁小心. 但如果你係30方缸最好每步小心D.
可能有人落完硝化細菌之後等到水清或者即日就落魚 亦都無問題, 所以僅供參考
最緊要係唔好急住落太多魚

同埋我想問魚缸燈係咪要24小時長開?個化痰用QQ有冇關係?背滴漏頭格應該放咩?我頭格冇放野,第二格放生物環同化痰,最後放潛水泵Ok ma..?

kingkong0815 發表於 2024-4-1 19:21
同埋我想問魚缸燈係咪要24小時長開?個化痰用QQ有冇關係?背滴漏頭格應該放咩?我頭格冇放野,第二格放生物環 ...

唔需要24小時,如果係養魚就返自己觀賞時間都得,我自己就set時間開10個鐘
Qq 化氮無問題;第一格放白棉 底下可以放埋生物環

如果我個缸size應該用咩上水泵型號?因為我覺得上水泵出水好弱∼∼會唔會影響水流?

kingkong0815 發表於 2024-4-1 23:44
如果我個缸size應該用咩上水泵型號?因為我覺得上水泵出水好弱∼∼會唔會影響水流?

無話咩特別需要咩型號,網生好多都話跟返水體既10-15倍,但都係參考用
主要睇返你需求、背倉空間同疏水速度
穩陣啲就買個dc 變頻,預大少少,可以調細;買細咗無的調返大
特別係你30缸要加造浪都幾麻煩,通常都打哂風咁,不過都有選擇既 之後有需要再加

Dc變頻有冇介紹?

kingkong0815 發表於 2024-4-2 21:06
Dc變頻有冇介紹?

無特別推薦咩牌子, 自己細缸用緊NEWA
出到去好有多牌子揀, 問下職員可能專業少少