請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 110218|回復: 662

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

首先,認識我既魚友都知道我脾氣好好,心如止水,就算比人撞到都同返人講唔好意思的...
本來呢個post應該係尋日出的,因為....我真的生氣了...

香港人在國際間既形象係 靈活多變,逆境自強,全力以赴,做到最好的
但呢排往往遇到的人,遇到困難,逆境就會說:我都唔得,冇可能得, 再唔係既就試都冇試過就否定晒所有野.....
需知道 一山還有一山高, 天外有天,人外有人, 你做唔到/唔敢做既野,做到的人大有人在..只係你睇唔到而已..
真正的神級高手唔係成日隨隨便便走出黎的...

1700年前:全世界的人都說照明就緊係用柴火啦,            1879年 愛迪生 發明左電燈泡
1900年前:全世界的人都說點可能飛上天啊,                  1903年 萊特兄弟 發明左飛機
2013年前:大部份的人都說養魚一定要用過濾系統啦      2080年 可能係我發明左不需過濾既魚缸呢

大家應該要接受人地的方法,雖然你唔用,但亦不能夠否定的

講左成篇費話,入正題啦,粉腸)))))) okok入正題

本次的不可能任務,係我尋日太嬲,請左半日假走左去日旺買左條聖誕島火焰仙返黎,嘗試以冇任何過濾系統底下養佢3個月
環境如下:
14x10x7魚缸 (總水量14L)
25W暖管1支
溫度計1支
氣石1粒
燈1粒
水溫:25度
鹽度:1020
暫定每7日換1次水

測試開始日期:2013年1月10日

老細你又掉$150落咸水海?  係啊

對溫

落缸了

雖然以小弟既功力可能捱唔到3個月,但我都會全力以赴的,假如佢不幸身亡,請各位神級的師兄唔好笑我,因為我係你地眼中只係新手仔

溫馨提示:請所有新手/功力不夠的魚友不要模仿,因為冇任何器材幫助,唔係你地以為咁容易做到的,係比所有器材齊全的難好好好多

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

記住打返份測試報告上來!

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

師兄太認真了吧 ......俾個讚你支持一下
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

其實我都唔明點解有人話唔用過濾一定養唔到仙鰈!

大家用Q桶Q魚時都唔一定有濾水器/過濾系統,只會換水唔比水質惡化!

按以上道理,只要勤力換水,仙鰈都可以係無過濾系統下養活!

小弟只係平心而論以事論事,不喜勿插
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

支持... 022.gif

論壇元老

咁版大會唔會出番個換水時間表呢?
同埋用新魚試既話,本身係條魚唔得咁試唔出d咩~~
用舊魚又好似拎佢黎較飛咁

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ice28720 發表於 2013-1-11 17:20
記住打返份測試報告上來!

知道了,會每日更新的...直至到佢.....

版主

繁殖學研究生

HTM 發表於 2013-1-11 17:24
師兄太認真了吧 ......俾個讚你支持一下

多謝支持

版主

繁殖學研究生

陸判 發表於 2013-1-11 17:32
其實我都唔明點解有人話唔用過濾一定養唔到仙鰈!

大家用Q桶Q魚時都唔一定有濾水器/過濾系統,只 ...

師兄,文字好難令大家想到的
所以我要做個實驗比大家睇

版主

繁殖學研究生

koddabc 發表於 2013-1-11 17:36
咁版大會唔會出番個換水時間表呢?
同埋用新魚試既話,本身係條魚唔得咁試唔出d咩~~
用舊魚又好似拎佢黎較飛 ...

唔記得左寫一陣寫返
如果條魚唔得.......買過條囉

版主

繁殖學研究生

joeymanman 發表於 2013-1-11 17:33
支持...

多謝支持

論壇元老

等你每日報告
加油~~

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

最佳新人 活躍會員 論壇元老

司空大大又準備分享壯舉

最佳新人 活躍會員 論壇元老

暫定每7日換1次水:- 每次換幾多?
會唔會加生物石及唔/少喂魚?

14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

論壇元老

好嘢呀C兄!得閒又送下魚仔比我地,得閒又做下呢D實驗比我地參考!十卜,十卜!

請問會换甚麼水? 主缸水 or 水候水溝鹽 (水候水點處理?) or 廁所水?

除左换水, 重會做咩?

那些地方會見功力所在??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

bluetang 發表於 2013-1-11 18:43
請問會换甚麼水? 主缸水 or 水候水溝鹽 (水候水點處理?) or 廁所水?

除左换水, 重會做咩?

CHING,其實只是個理念測試,耐心等一下.時間會証明到的了.可能會失敗,亦可能會成功.
可能有驚喜呢..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

比我地新手學下野都好架