請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 10693|回復: 32

菜烏的24"FOT, 多多指教:] (21/1已轉做Reef-Fish) [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

養咸魚說了一整年, 到最近才下手. 以下是小資料, 勞煩各位CHING高木台貴手, 指點指點:

魚缸: 24" x 12" x 14" 背滴, 扣除當中物件佔用空間, 約60 L總水量
化氮: NAC new QQ
水泵: New-Jet NJ 1200 (1200 L/Hour)
造流: Koralla 900 L/hour
生物環: 買5L, 缸位置不夠, 只能用到約4.5L. 名叫日本玻璃生物環, 沒有牌子, 應該是CHEAP貨.
LED (光線強度對FOT而言應該不太重要吧?!)
清缸底 (方便打理)

頭倉 (2格): 大量生物環 + 白綿

二倉: 生物環+化氮

尾倉: 水泵

主缸約7" 深

第一天做器材清洗及測試, 用自來水運行一晚. 裝飾, 生物環等沉淡水一晚.

第二天換一缸新的自來水, 安置溫度計(開始為21.5度), 落生物環, 裝飾, 化氮, 落鹽, 調教鹽度至1.022. 所有器材運行一晚.

第三天再量度鹽度溫度, 鹽度不變, 溫度升至25度 (應該是器材的熱量, 及水與周邊溫度達至平衡的結果)

第四天重複第三天工作, 鹽度不變, 溫度不變, 暫算穩定.

第五天買了青魔BB, 約1-1.5吋長, 對水對溫落主缸. 並下硝化菌X1. 下水後她躲在裝飾石中, 一直靠近缸底 (應該是受驚, 並需要適應). 身體顏色變淡, 變得有點半透明. 幾小時後游出裝飾石, 餵了一粒魚糧 (問過魚店餵那一個牌子後買完全一樣的回家餵) , 吃了吐出, 再吃一次都吐了. (或許是未適應???)

第六天早上, BB已經完全適應, 不停吃魚缸內的氣泡.  於是再餵一次, 但都是同一情況. (趴過這裹的精華後, 懷疑是魚糧太大, 雖然SIZE只有1MM, 但對這條BB可能還是太大吧?!). 於是晚上用手指甲把魚糧分小份一點, 細得幾乎接近微塵). 放在水面濕透後放手, 讓微塵魚糧散開沉下去, 結果BB把他們吃光光.

第七天至今天, 魚缸開始有點濁, 應該是N-CYCLE還在初步的關係. BB魚顏色深了很多, 由當初半透明, 到現在看到明顯的青綠色身體, 頭頂雙眼呈深藍色.  

雖然大家都說青魔好易養, 但對我這個新到不行的新手而言, BB魚的變化實在令我好高興:] 在此要感謝一下各位CHING的精華文章, 小弟才有今天這一步~ 不然我連魚缸怎樣SET也不知道

最後有幾個問題請教:
1. 可以再加一條魔做死士嗎?
2. 白綿在倉一的位置應該要幾高 (是十分白痴的問題, 但我真的不知道 0.0")
3. 造流應放那處? 好像放到那一個地方都有死位

資料若有不足請提出:] 謝謝~

呢D生物環..............................

論壇元老

吾係環放底,棉晌面,點換棉呀?同埋環太少了
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

最佳新人 論壇元老

Terry 發表於 2013-1-17 23:26
吾係環放底,棉晌面,點換棉呀?同埋環太少了

空間有限了~ 2倉再放環會阻到化氮抽水位~ 至於綿真係唔識放.... 要換都換到, 手指插哂水咁囉~ 賣器材果間話綿放係果個位, 所以暫時照跟~

還是應該利用埋頭倉放綿的小空位來放環? 再在面放綿?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

果5L生物環!可以的話轉用5L絲拿環

你D生物環好似唔係生物環,應該係物理環
快D換過佢,無謂浪費時間
缸細無位最好用靚環,超級板主推介個隻就最正,最好有幾多位就放幾多,二倉同三倉都可以打爆佢
只要D環唔好塞到化氮吸水位就無問題
D棉就最好放入水位最頭個位,最好令D水經過棉再到環(同埋每日洗下塊棉就更佳)
個造流吹住缸底應該就可以了
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

論壇元老

我覺得出水位斜向天會好D
因為耐左之後就會水面好多塵!

最佳新人 論壇元老

綜合大家的建議, 我都感覺換環會係實際的做法, 長痛不如短痛, 日後加左魚後先考慮換環就太遲了, 現在還在開缸不久, 應該不成問題. 在打算買5L MA 環, 總共要再花3百幾蚊, 突然破費, 有點肉赤...

造流應該不成問題了. 綿我應該知道要怎樣放.

上一次時間不足, 物色開缸魚時選不到第2條, 今天加了一條太陽魔. 現在起要逼自己宵禁...!~

24"死士3-5條都得,不過如果不死就麻煩~~
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

最佳新人 論壇元老

等我調教下個出水位先~ THX CHING

第日想加其他魚...再多魔又不死就無位了~

今日進展:

對於初開缸化氮開唔開似乎無一個肯定的答案, 不過今日小弟就開左, 泡泡多左.

新買的太陽魔住了一日仍然超驚, 離埋係舊石入面唔出黎. 但見有野食就飛快的衝出來, 羅走左粒糧唔夠1秒番番入去. 青魔現在有點奇怪, 站在缸底又不吃東西, 但身體上沒有出現任何問題, 可能開燈無耐未訓醒!~

最佳新人 論壇元老

睇左一陣發現條青魔BB條尾有D好似被咬過既樣子, 唔知係咪因為咁所以突然收口 同埋正係游上游落.

最佳新人

dickyjai 發表於 2013-1-20 00:29
睇左一陣發現條青魔BB條尾有D好似被咬過既樣子, 唔知係咪因為咁所以突然收口 同埋正係游上游落.

師兄D環睇落好似膠咁既
換左佢做MA環吧
我覺得2條魔魚都夠開缸
可以的話, 一倉唔好擺環OR學EDDIE咁講, 擺一半好啦, 因為真係好阻水
棉既擺法, 係一倉整塊格仔板, 隔起個棉, 擺係格仔板上面就OK
基本上好難冇死位, 盡量做到少死位已經好好了
而家咁擺我覺得都OK

我都想問下第一倉擺棉果個位有咩用
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

最佳新人 論壇元老

a1515354 發表於 2013-1-20 08:58
我都想問下第一倉擺棉果個位有咩用

正係放棉掛~"~

最佳新人 論壇元老

UPDATE一下個情況:

本想去買環, 誰知傻傻地走進一家珊瑚店, 被說服後決定買生物石, 又可做景, 又即有菌, 又可養些珊瑚 一舉幾得, 唯一不能養得多魚, 不過我又無所謂, 一心想養MO仔, 加條藍吊, 不過就要放棄藍圈

買了底砂, 十幾磅生物石, 落水後超濁:

一日後清哂:

兩日後度NH3, NO2
NH3 = 0.25 PPM
NO2 = 0 PPM
N-CYCLE 開始!

師兄,你有環又石,重想養埋珊瑚

功課重做,你出POST唔係FOT咩? RT唔用得環架WO

你考慮下自己依家想點(RT/FOT) 簡好就要抽起D野 先好再買野

又沙底,邊間舖咁衰  (俾人叫買同自己想買唔同-.-細缸沙底,好惡搞架,好似我咁, 老虎要加沙好睇, 所以加(而你就俾售貨員整古) 我唔知你買左咩燈 , 但RT 燈光就有要求  , 唉...又洗多一筆

快D選擇

最佳新人 論壇元老

環一早就抽起哂, 我做過功課先轉RT, 不過我呢D壞學生功課就未必交齊姐~

其實買環同做景需要既價, 仲貴過我買生物石, 換埋燈都係貴少少. 日後既打理當然又要多D, 但係可以養多一類, 何樂而不為呢~ 花錢最緊要花得高興麻~

轉養珊瑚過多幾個月仲要準備水冷/風扇...
樓主你仲要擺係窗邊就更加需要

最佳新人 論壇元老

license 發表於 2013-1-23 19:56
轉養珊瑚過多幾個月仲要準備水冷/風扇...
樓主你仲要擺係窗邊就更加需要

無錯 我諗住過兩三個月買把風扇, 而加凍凍地都有25度, 夏天應該30度

不過好彩係, 我夏天無陽光到窗台, 比出面D高樓豪宅擋哂

24寸用風扇有D勉強喎...D水又蒸發得快, 加水都加到你傻
長遠計..為左缸水穩定.....水冷啦
一入咸門深似海