海水領域 SeaFishZone

查看: 5825|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

新手開缸半年, NO3 高企 [複製鏈接]

樓主
請教各位師兄, 我開缸半年, NO3 長期高企, 有咩辦法降低佢呢 ??

依家 : FOT, 等 NO3 降低轉做 RT.
80L 水

Test NO3, NO2, PH

Test NO3, NO2, PH

論壇元老

沙發
1) 豆
2)小D魚
3) 喂小D
4)純水

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
勤換水啦
我真係傻架

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
換水可幫到你!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

80L 水 多D 換水最快。。

都係勤換水同養少D魚.如 2-3條, 但最重要就係等及唔好加魚.

最佳新人 論壇元老

要忍手!!

我都 7 日換 一半水, 仲要密 D ??

用RO水 或 水喉水先?

如果水喉水。。應該本來就有吾低既NO3。。 甘點換都吾會低

論壇元老

FOT 轉做 RT
有無生物石?如果無可以吾駛等。
清環、加石、100%新水。
當然要豆、石仔....

最佳新人 活躍會員 論壇元老

PH太低啦

最佳新人 熱心會員 論壇元老

你Check下水喉水有幾多No3,如果多,用RO 或 DI 不高的話,用水喉水都沒太大問題,我個珊瑚缸都係用水喉水,不過我有ATS,所以No3同PO4都係0,你如果轉珊瑚缸,可不用等了,清魚,換晒所有水,從新setup個珊瑚缸啦,加生物石,養水最少一個月,之後先開始加dd珊瑚,不過你開左珊瑚缸後,都要看緊一些,控制好NO3同PO4之如都要同時睇住KH,CA,同MG這是最基本,只是些少個人意見,我都學習緊,這些學問永遠都學不完,這裡仲好多好有經驗的師兄,問多d啦
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

多謝各位師兄 !!
我有 10幾磅 生物石,
PH 太低要點攪好呢 ??
如果唔養珊瑚, 應該養葵都要等 NO3 降低.

PH 提升劑。。。。又或者換下水甘

不過你原本No3 高。。我都覺得你聽上面D Ching 講。。。 重新開缸好D

又或者現在開始滾豆,落AZ no3,只不 過所需既時間 吾會短過你重新開缸

最佳新人 熱心會員 論壇元老

PH底,有可能KH同CA有差距,既然要用一些元素或葯水去改善NO3,PH....等等的問題,不如換水從新Setup過,簡單過要加野改善水質,其次就是生物石,唔多唔少都吸了一些NO3,80L水都唔算太多,就一次大改善,養好水再慢慢學習怎樣保持好水質的方法,努力呀Ching
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚