海水領域 SeaFishZone

查看: 8846|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

火背仙 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
中文名:火背仙
英文名:Flameback Pygmy Angelfish
學名    :Centropyge  aurantonota
主要產地:加勒比海
飼養難度:較難

中文名:東非火背仙
英文名:African Flameback  Angelfish
學名    :Centropyge  auranthops
主要產地:非洲東部、印度洋、太平洋
飼養難度:容易、粗生

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

沙發

板凳
飼養要求:水溫: 22℃-26℃
                鹽度:1.020-1.025
                ph   :8.1-8.4
性情:一定攻擊性
最大體長:7.5cm
珊瑚兼容性:小心
食物要求:雜食

火背神仙的幼魚和成魚在體色和花紋上並沒有太大差異,美國火背仙體色深藍色,從頭部到背部至背鰭末端為金黃色,在它周圍眼睛有一個狹窄的藍色環,尾鰭與體色一樣均為深藍色。

至於東非火背神仙,兩者最大的區別在於尾鰭的顏色,東非火背神仙的尾鰭是黃色的。

棲息於岩礁區水深12-200米之間的水域,主要以海藻和海綿等為主食。
喜歡啃咬珊瑚及軟體,會破壞珊瑚,不適合飼養在珊瑚缸。
可以餵食藻類、凍蝦、動物性餌料及神仙魚專用餌料。

地板
一定攻擊性

Angel@fish 發表於 2012-3-7 20:50
一定攻擊性

ching做咩喺度唔制呀

做人不應損人利,出言不應帶刀劍,
犯錯不應不悔改,緣盡不應徒傷神,
求名不應賣良知,求利不應存心黑,
樂命不應太自我。

Eyes very ugly

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?立即註冊

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我條火背係珊瑚缸打死了條凡吊 他會唔會再打我D小丑
器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

有冇咁惡?我以前果條同金頭仙好老友成日一齊玩

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

唔知他係咪傻了我驚他搞我D小丑
器材:24“滴溜缸   newjet3000上水 newjet800推teco tr-10  np通心粉  nac 5  maxspect r420r 120w
魚:小丑*2   火剪吊  火焰其麟   火鳥  紫火鳥  黃三角吊 夏威夷寶石
醫生蝦 火焰蝦

machui 發表於 2013-3-18 17:18
我條火背係珊瑚缸打死了條凡吊 他會唔會再打我D小丑

我養嘅小丑佢就冇打,但同size嘅仙仔不分先後落缸都會被追打,
所以都幾惡死

論壇元老

珊瑚新手、、、、學習中

brian 發表於 2013-3-18 21:44
我養嘅小丑佢就冇打,但同size嘅仙仔不分先後落缸都會被追打,
所以都幾惡死

今日買左條大D既吊返嚟同佢玩捉迷藏
醫生蝦 火焰蝦

machui 發表於 2013-3-18 22:34
今日買左條大D既吊返嚟同佢玩捉迷藏

新魚大過佢就冇問題嘅