海水領域 SeaFishZone

查看: 3340|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

滴流缸好主缸好多氣泡 [複製鏈接]

最佳新人

樓主
新開36吋滴流缸,用C7化氮,NJ6000上水泵......之前行淡水未開放氮,D水好清好清......但一落鹽開化氮之後成個主缸都係氣泡,請師兄指點呀,可以點解決.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
你個化氮擺左喺尾倉?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

板凳
唔關鹽事 check 下尾倉和上水泵
暫時停賽

最佳新人

地板
我三個倉,個化氮放二倉呀,新化氮會有咁情況嗎?
如果上水泵及尾倉可以點check呀?
唔該師兄!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

如果淨係開左化氮先有,就即係化氮問題,
就算新化氮放二倉,都不致於抽左 上缸。
影張相睇下!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

因之前個背滴用QQ都係好多氣泡

我都係用c7,新用果時都冇你d個情況,我4倉放第2倉,可能真係放相上黎睇睇

最佳新人 論壇元老

上水泵附近有水流做成小氣泡, 帶進主缸............常見

最佳新人

nickcw 發表於 2013-2-9 00:35
上水泵附近有水流做成小氣泡, 帶進主缸............常見

我研究左啦,你說得對係因為有水流吸左上缸呀,加左白綿減水流而家改善左好多啦!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

tony86 發表於 2013-2-9 19:15
我研究左啦,你說得對係因為有水流吸左上缸呀,加左白綿減水流而家改善左好多啦!

Ching 最好留意尾倉水位是否太低,或者係上泵馬力過大
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

丟包生物環落去攪掂
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/