海水領域 SeaFishZone

查看: 5597|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

有冇高手..可以答幫幫手..^^ [複製鏈接]

樓主
我想賣個...脊滴   30 x 16 深 x 24高 見水22!!
後面應該是否三倉??
我有個nj 1700 夠唔夠...用 ?? 重有個qq ~
希望有魚友..可以幫幫手la)))
定係...要個nj3000 會好d???

thx 回^^

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
最好當然用NJ 3000啦.

最佳新人

板凳
師兄想問係唔係rt呀? 愈大當然愈好啦

地板

我36吋, 當初買個時考慮 2400 or 3000L, 買左 3000L , 如果比我再買, 我會買 4000L, 因為好過加造流
哎呀, 睇唔到你話問高手添, 我唔係, 只係比少少意見
2012/3/19    關刀
2012/3/4      黑小丑BBx5(餘3)
2012/2/13    人字, 白眉, 橙尾(20/3走), 日本吊, 朱古力
2012/1/30    丹麥吊, 黑武士X2
2011/12/29  轉背滴漏沙缸, 加 14吋Q缸
2011/12/9    藍吊
2011/12/2    黃尾藍, 絲絨魔
2011/12/1    N-cycle 完成
2011/11/27  巴士
2011/09/18  置36吋缸

NJ 3000

最佳新人

Rt 同 fot 分別在於 生物環同生物石  rt 用 生物石 沙缸內 化氮石仔炭 rowa或者豆豆 水草 等等等等。。。
我自已會計算 化氮流量 + 石仔流量 + rowa炭流量 = 泵既流量
因為主要過濾系統都在主缸內既生物石 留多d 彈藥買造流仲好愈大造流 = 愈多水流過生物石做過濾。
但相反 fot 主要 過濾黎自 生物環 = 愈大上水泵 會愈多水量流過生物環 = 主缸內可以唔需要咁多造流
講左咁多都係個人睇法不能盡信

最佳新人 活躍會員 灌水之王

1700 就唔肯定, 但3000一定夠. 不過記緊度好size, 放唔入就大鑊.

我唔係高手

最佳新人

背濾和側濾比較麻煩,非常容易沉積廢物,需要大流量,但是大流量就需要大的攔魚梳,受背濾隔斷尺寸的限制,攔魚梳又不能做的太大.
建議你直接用亞克力板雕刻攔魚梳,做的高點以增加過水的面積,,配個再大點的泵,分幾路出水當造流用.

供你參考
我是個和尚,有清規戒律的...............

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

太大回水回唔到都係個問題
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

有用資料

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Teddy 發表於 2012-3-12 15:20
太大回水回唔到都係個問題

論壇元老

個人意見,背滴嘅上水泵最好係總水量x13-15倍,太大就會抽唔切水太細就唔夠力!我都係背滴,360L總水量就用5000都覺得幾好幾夠力!

thx ching)))))))))^^

唔該哂..^^ 以上...大家既幫忙)))
重考慮咁...轉 真滴漏....定係...脊仔..~

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

bearbear 發表於 2012-3-17 07:46
唔該哂..^^ 以上...大家既幫忙)))
重考慮咁...轉 真滴漏....定係...脊仔..~

真滴漏啦!包無後悔........
我真係傻架

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

用真滴漏沙缸放器材正好多
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

^^  haa)))))) 知道 ~
有冇方法呢..~可以快d...完成左個cycle ..~
可以...快d養下魚架 ???

管理員

海水領域灌水之王

bearbear 發表於 2012-3-17 16:24
^^  haa)))))) 知道 ~
有冇方法呢..~可以快d...完成左個cycle ..~
可以...快d養下魚架 ???

無得心急
我真係傻架

最佳新人

養魚唔急得