海水領域 SeaFishZone

查看: 7865|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

減NO3方法分享 [複製鏈接]

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
以下係純個人經驗,有錯唔好打面
1.豆豆:滾咗好耐好耐,用上200ml(150L水)都係降唔到,永遠維持10~15左右,有用UV,試過停滾,啲菌真係會生到一舊舊,證明有菌啦!!快滾慢滾都試過
2.黑白波機:買來二手,貪平兼有菌,原來黑波一養菌,就算抽乾水放埋一邊,一加水就嚟料,所以以後加白波都唔洗再落起菌粉
從舊文睇到多數set每秒兩滴,心諗咁滴法邊過濾到成缸水???一日手痕開大少少,一秒十幾滴,原本NO3過10,隔晚就跌落5左右
另一原因可以開大啲,原廠部機都冇跟閘制,出入水喉用上幼喉,係咪設計上已經配合到效果呢?
3.De-Nitrate:係高NO3情況下,冇乜用,仲要特登俾超慢水流佢,有位不如買多啲生物石仲好過(可能用嚟舖缸底幾好)
4.Seachem purigen: 水係清啲,少咗有機漂浮物,理論上NO3都會少啲,藻類少啲,但我唔覺,不過值得一買.
5.化學劑減法:我冇用,唔敢用,治標唔治本.
歡迎各方意見

PS: 養千手著眼點唔係NO3度,係PO4,各位養唔掂千手,試下令PO4=0,會看到大大分別

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
熄左支uv

版主

馬記廁所友

板凳
但豆豆廠方話冇需要
其實都試過熄一個星期,冇大分別,藻爆得仲勁
UV對RT混養另一幫助係冇咁易有白點病,用葯機會很少(我開缸成年未曾有過白點,我買魚從沒有Q,對溫就算)
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
Seachem purigen -----> 我行緊rowa + 豆, 不過都想整番包來試下  

最佳新人

THX
我是個和尚,有清規戒律的...............

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

vsvs 發表於 2012-3-13 15:22
但豆豆廠方話冇需要
其實都試過熄一個星期,冇大分別,藻爆得仲勁
UV對RT混養另一幫助係冇咁易有白點病,用葯 ...

C兄, 你RT都用UV? 唔係話唔可以用?

版主

馬記廁所友

可以用,不過有人覺得多餘,因為珊瑚好少有「病」。
又認為減NO3就減藻。
其實啲益菌係石、生物球度,就算用豆豆,菌都係依附豆表面而生
不過研究證實UV會令NO2上升,應該少量啫

厚沙多石大流及豆豆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

為何唔試試轉Z系統呢?易掌握又穏定!!

一個字 貴 !

atlas 發表於 2012-3-13 20:48
一個字 貴 !

貴唔貴真係見人見至啦.但係Z真係不二之撰.

peterfai 發表於 2012-3-13 21:32
貴唔貴真係見人見至啦.但係Z真係不二之撰.

我同意.所以貴.但我都要用囉

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

atlas 發表於 2012-3-13 21:47
我同意.所以貴.但我都要用囉

1398killer 發表於 2012-3-13 21:55

豆豆

論壇元老

越養越大缸

最佳新人 活躍會員

主缸 44''x17'x24''(見水20'')
沙缸33''x13''x20''

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

atlas 發表於 2012-3-13 20:48
一個字 貴 !

死左的角,要買返咪仲貴