海水領域 SeaFishZone

查看: 4130|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

求教飼養夏威夷藍線鰈要訣 [複製鏈接]

樓主
上星期買了4吋藍線鰈,回來試過毛蝦及紅虫都唔食,只含下即吐出,想問下仲有冇其他辦法可試下令其開囗?謝

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
最近我條刀B,用活豐年蝦開口。
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

板凳
ybkwok 發表於 2013-3-23 10:28
最近我條刀B,用活豐年蝦開口。

請問活豐年蝦在那買? 同埋養唔養到(擺唔擺得)...?
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
alan@aqua 發表於 2013-3-23 19:08
請問活豐年蝦在那買? 同埋養唔養到(擺唔擺得)...?

你住邊?
放雪櫃可放兩日
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-23 19:39
你住邊?
放雪櫃可放兩日

旺角邊度買呀CHING?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

frankietang 發表於 2013-3-23 21:04
旺角邊度買呀CHING?

魚街,十字路口,賣爬蟲類隔離,賣金魚果間有
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

此魚好易食粒...用SURE糧同要靜既環境, 應該冇乜問題, 此魚食量驚人, TOTAL : 飽死都有6條,以後都唔會玩..

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-23 19:39
你住邊?
放雪櫃可放兩日

我住元朗
放雪柜唔會凍死嗎?
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

alan@aqua 發表於 2013-3-23 23:59
我住元朗
放雪柜唔會凍死嗎?

我都住元朗,我搵過元朗屯門都冇,
我喺魚街同荃灣買到,我今日去魚街買左兩包,
餵左一包,仲有一包喺雪櫃,可以俾你試下,
不過星期日要開工,最快都要下午三時,一係一早八點半
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-24 00:05
我都住元朗,我搵過元朗屯門都冇,
我喺魚街同荃灣買到,我今日去魚街買左兩包,
餵左一包,仲有 ...

好呀, 明天3點元朗見吖..(我PM電話給你)
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

alan@aqua 發表於 2013-3-24 00:09

我聽日喺大陸出番黎就Call你
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

alan@aqua 發表於 2013-3-24 00:09

條魚有冇反應呀?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-24 17:56
條魚有冇反應呀?

首先非常多謝你的活豐年蝦  , D魚搶食到不得了, 現仍有兩條紅尾珠剛放入缸不久, 佢地望住D急凍蝦未食已給其他魚搶了, 但一見D活蝦就十分搶食...我突然有個構思; 以前細個養過D水馬騮, 而家係玩具反豆城都仲有見過, 唔知可唔可以餵魚呢....?
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

alan@aqua 發表於 2013-3-24 19:01
首先非常多謝你的活豐年蝦  , D魚搶食到不得了, 現仍有兩條紅尾珠剛放入缸不久, 佢地望住D急凍蝦 ...

唔好亂試,魚糧歸魚糧,陣間俾D馬騮哽死左,仲大件事!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-24 19:04
唔好亂試,魚糧歸魚糧,陣間俾D馬騮哽死左,仲大件事!

請問荃灣那有買呢?
買魚買上癮..

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

街市街
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-24 20:03
街市街

陣間渣車出去買...
買魚買上癮..