海水領域 SeaFishZone

查看: 2882|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

q魚問題 [複製鏈接]

樓主
睇過post q魚係對溫  然後過淡 然後對水 再放入q缸幾星期直到無問題為止 想問下 過淡係咪每條魚都做得???一一吋左右既魚bb又頂唔頂到??仲有想問下 過淡係咪要加果隻亞基x藍 幾錢架??要加幾多??最後想問下個q魚步驟有冇問題???

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
不是條條魚都可以受到過淡的,所以過淡前最好進備好已除氯氣的淡水,對温度,如有保護魚膜的保護劑可加進淡水內,三分鐘內完成。你所講的甲基藍如是用在咸水時,多數是用在排山埃毒的。你最好分再d步驟進行。

板凳
ice28720 發表於 2013-3-28 02:15
不是條條魚都可以受到過淡的,所以過淡前最好進備好已除氯氣的淡水,對温度,如有保護魚膜 ...

咁魚bb受唔受到淡水??

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
有幾細?乜魚?

ice28720 發表於 2013-3-28 02:21
有幾細?乜魚?

5毫咁大既藍吊, 仲有2吋番茄

超級版主

永久禁言

藍吊咁細條你自已行量一下有冇需要過淡先,就算真係要過淡最多都是 1分至1.5分鐘好了!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

過乜鬼淡吖。Q到咁上下。冇擦腮。冇fang頭。就唔過啦。有就係q缸養定2.3日先過啦。
我係咁做。但都係睇係喜唔歡
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-3-28 08:17
過乜鬼淡吖。Q到咁上下。冇擦腮。冇fang頭。就唔過啦。有就係q缸養定2.3日先過啦。
我係咁做。但都係 ...

superdavidnana 發表於 2013-3-28 02:24
5毫咁大既藍吊, 仲有2吋番茄

早前 Q 過兩條甘上下的藍吊,無問題。
18卅01卅2013 開缸,
藍魔 x1,小丑 x4,黑武士 x2,藍吊 x2,三角黃吊 x1,石美人 x1,藍嘴B x1,醫生 x1